Izložba “Đura Jakšić – Između mita i stvarnosti”, obeležava 175 godina od osnivanja i godinu dana od svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja. Dela našeg velikana slikarstva pogledajte do 15. septembra.

Postavljeno je više od četrdeset umetnikovih radova, iz nekoliko muzejskih kolekcija i iz privatnog vlasništva Đure Jakšića. Leto će biti praznik za ljubitelja slikarstva.

“Predstavljeno je likovno stvaralaštvo Đure Jakšića kroz tri tematske celine, kroz portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo. Pored slika, biće određeni stihovi koji su povezani sa tim delima, jer upravo likovni i književni rad jesu bili istovremeni u njegovom slučaju”, kaže autor izložbe Snežana Mišić.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković ističe da je reč o velikoj nacionalnoj izložbi kojom žele da predstave jednog nacionalnog heroja, rodoljuba koji je stasavao kada i jeste nastao Narodni muzej.

Lik večito mlade devojke, kojom se oslikava metafora emocije koja nadilazi vreme, i dalje je najprepoznatljivije Jakšićevo delo.

Slika “Devojka u plavom” obeležila je otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja, a od danas posetioci će upoznati celokupan slikarski opus Đure Jakšića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here