Stipe odlazi, Iva najavljuje Milioner!

0

Pripreme za inauguraciju hrvatskog predsednika
 

 

Popularni glumac i voditelj hrvatskog "Milionera" tako će započeti svečanost inauguracije kojoj će prisustvovati deset predsednika država, uglavnom iz regiona i ukupno oko 600 zvanica, mežu kojima neće biti predsednik Srbije.

Ovo je prvi put u istoriji Hrvatske da aktuelni predsednik prisustvuje inauguraciji svog naslednika jer je Stjepan Mesić koji je tu dužnost obavljao u dva mandata izabran 2000. posle smrti pređašnjeg predsednika Franje Tuđmana, koji je takođe dva puta biran na tu funkciju.

"Jutarnji list" piše da će ceremonija trajati pet sati, a da će Josipović sa suprugom Tatjanom na binu na kojoj će položiti zakletvu doći peške.

 

Boris Tadić neće prisustvovati inauguraciji, pošto u Zagreb dolazi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Iz kabineta hrvatskog predsednika saopštili su da se očekuju i predsednici Slovenije, Mađarske, BiH i Crne Gore kao i Poljske, Slovačke, Bugarske, Makedonije i Albanije.

 

SAD će na inauguraciji predstavljati pomoćnik američke državne sekretarke Džejkob Lu, a Kinu ministar kulture Ćai Vu, dok će EU predstavljati komesar za proširenje Štefan File.

 

Na inauguraciji, koja će se održati na Trgu Svetog Marka, između zgrada vlada i Sabora, očekuje se oko 600 zvanica, među kojima su i visoke delegacije iz 18 država.

Pozornica smeštena uz južni zid obnovljene crkve široka je 18 metara, a zbog padavina će biti natkrivena.

 

Novoizabrani predsednik Josipović polažiće zakletvu, a mediji primećuju da će on kao agnostik tokom tog čina morati da izgovori "Tako mi Bog pomogao".

 

Policija je najavila da će centar Zagreba od sutra uveče do četvrtka uveče biti delimično blokiran, a na Gornjem gradu i u pojedinim ulicama centra grada u ta dva dana biće zabranjeno parkiranje vozila.

 

Najavljeno je povremeno zaustavljanje vozila kad u grad s aerodroma budu dolazile kolone s gostima. Građani će na Trg Svetog Marka moći dolaziti samo peške, a policija će pregledati sva vozila koja budu dolazila u taj deo grada.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here