Pexels
Ilustracija

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, pa se stoga smatraju najzdravijim voćem na svetu. Oni su bogat izvor prirodnih vlakana koja su telu potrebna za dobro funkcionisanje creva.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi urme najverovatnije vode poreklo iz pojasa koji se protezao između Egipta i tadašnje Mesopotamije (danas Irak, Kuvajt, delovi Sirije, Turske, …).

Pronađeni fosilni ostaci nam govore da datiraju još od pre 50 miliona godina.
Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se svare i smanjuju osećaj gladi. Od anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka, skoro da nema bolesti koja se ne može lečiti urmi.

Odličan izvor gvožđa

Ljudi koji pate od anemije treba da jedu što više urmi jer su odličan izvor gvožđa. 100 grama urmi sadrži oko 0,90 gvožđa, što je oko 11 odsto preporučene dnevne vrednosti.

Gvožđe, kao deo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, određuje kapacitet nošenja kiseonika u krvi. Najveću potrebu za gvožđem imaju pubertet i trudnice.

Vitamini za oči

Pošto sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju „vitamini za oči“. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnjaču i makulu oka, jer podržavaju epitelne ćelije za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Ako želite da sačuvate dobar vid, potrebno je da jedete što više urmi.

Oni zaustavljaju dijareju

Urme sadrže kalijum, koji je koristan u zaustavljanju dijareje. Pored toga, urme pomažu da se crevna flora obnovi što je brže moguće. Redovnim uzimanjem hurmi olakšaćete crevima da stvaraju „prijateljske“ bakterije.

Lek za tvrdu stolicu

Baš kao što zaustavljaju dijareju, urme mogu pomoći brže i lakše varenje hrane. Neophodno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih potopiti u čistu vodu. U toku noći urme će pustiti svoj sok, odličan laksativ, koji će stimulisati lenjo crevo.

U SAD, urme se pakuju u male bočice kao lekovi i to se prepisuje kao lek za zatvor. 100 grama urmi (10-21 urma) sadrži 8,5 grama vlakana. SZO preporučuje unos velikih količina vlaknastih materija, ne samo za zaštitu od tvrde stolice, već i za mnoge druge prednosti.

To olakšava porođaj

Eksperiment sproveden na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazao je da konzumiranje hurmi četiri nedelje pre porođaja može olakšati majke porođajnih bolova i smanjiti krvarenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here