Stiv Džobs pogrešio u vezi “ajfona”

0

"Ajfon 6" udovoljio želji korisnika za većim ekranom
 

Iako se možda ova izjava danas može smatrati pomalo preteranom, ona ukazuje na srž onoga što trenutno stoji iza 276 milijardi vrednog tržišta pametnih telefona – u pitanju je veličina ekrana.

 

Epl je predstavio dve verzije novog "ajfona" sa dijagonalama ekrana od 4.7 i 5.5 inča sa razlogom. Rivali su poslednje dve godine proveli gradeći tržište koje je kompanija u potpunosti zapostavila – tržište za ljude koji žele velike, svetle ekrane koji su idealni za multimediju i posao.

 

Džobs je lansirao "ajfon" sa ekranom od 3.5 inča. Kada je "ajfon 4" naišao na probleme zato što je prekidao pozive jer su ga korisnici držali na "pogrešan" način, Džobs je održao konferenciju za štampu. Tom prilikom je bio upitan zašto ne napravi veći telefon tako da antena ima više prostora unutar kućišta, a samim tim i bojli signal? Džobs je odgovorio da mu se ne sviđaju veliki telefoni koje prave drugi, a pogotovo Samsung.

 

"Niko to neće želeti da kupi", bio je njegov odgovor.

 

Međutim, do 2013. godine, Eplovi čelni ljudi počeli su da se premišljaju. Interni dokumenti pokazivali su da prodaja "ajfona" polako gubi rast, iako je samo tržište beležilo porast. Sav rast bio je unutar klase telefona do 300 dolara i onih sa velikim ekranom, većim od 4 inča.

 

"Korisnici žele ono što mi nemamo", bio je naslov jednog od slajdova u dokumentima.

 

Drugi dokument ukazivao je na to da se korisnici najviše žale, kada je "ajfon 5", 5S i 5C u pitanju – želeli su veći ekran. Mali ekran "ajfona" postao je problem za Epl, a ne prednost kako je Džobs pre tri godine tvrdio.

 

U pitanju je jedna od rektih i možda najčudnijih grešaka koje je Džobs napravio. Kada je "ajfon" postao veliki hit 2007. godine, sa ekranom od 3.5 inča – taj ekran je u tom trenutku bio jedan od najvećih displeja na tržištu. Korisnici su tada koristili Nokijine telefone veličine štanglice čokolade čija je površina u dobroj meri bila prekrivena fizičkom tastaturom, a na ekranu je jedva bilo mesta za ime i broj.

 

Blekberi je tada i dalje bio izuzetno popularan, a jedan od razloga za to ležao je u nešto većem ekranu na kom su mogli da se pišu mejlovi. Originalni "ajfon" doneo je još više prostora na ekranu dozvoljavajući ljudima da uživaju u multimediji i aplikacijama.

 

Na samom kraju, nije čudno što je Džobs napravio pogrešnu procenu u vezi sa veličinom ekrana, već to što nikada nije priznao da je upravo veliki ekran bio ono što je "ajfon" učinilo poznatim tokom njegovog života. "Ajfon" je bio telefon sa najvećim ekranom po predstavljanju, ali Džobs to jednostavno nije video kao ključ njegove uspešnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here