Pixabay
Ilustracija

Iako zima kalendarski još nije stigla, u mnogim delovima Australije temperature se spuštaju ispod uobičajenog nivoa za ovo doba godine. Novi intenzivan hladni front zahvatio je jugoistok Australije u nedelju, s jakim pljuskovima, snažnim vetrom i snegom na planinama.

Kako kažu meteorolozi, još gore vremenske prilike dolaze tokom ove sedmice.

Na Tasmaniji su u ponedeljak ujutru zabeleženi udari vetra od čak 137 kilometara na sat, što je najjače od početka ove godine. Slični vetrovi dospeli su i na prostore Viktorije i Novog Južnog Velsa. Takođe, u delovima Viktorije i Tasmanije padala je jaka kiša, uz upozorenja da nepogode stižu širom jugoistoka.

Sistem visokog pritiska nad jugoistočnim državama verovatno će sniziti temperature tokom nedelje, što će doneti hladna jutra u Viktoriji i delovima Novog Južnog Velsa i Južne Australije. Sneg se očekuje na većim nadmorskim visinama – uključujući Australijske Alpe, Perišer i regione Tasmanije.

U ponedeljak ujutro temperature su pale do sedam stepeni u Hobartu, Melburnu, pa čak i u Sidneju, dok je u Kanberi zabeleženo minus dva tokom noći. Očekuje se da će se hladnija jutra i noći nastaviti, praćeni mrazom.

Prognostičari su upozorili da bi se ledeni polarni vazduh mogao proširiti i na južne krajeve Kvinslenda, što se inače retko dešava.

Kasniji deo ove sedmice, kao i naredna nedelja, donose još niže temperature. Najavljuju se jaki vetrovi, padavine i sneg na jugoistoku.

Nemirno more

Surferi, pecaroši i svi koji plove čamcima se upozoravaju se da bi olujni vetrovi mogli da dovedu do veoma velikih i snažnih talasa duž obale Novog Južnog Južnog Velsa. Naročito će na udaru biti delovi obale u regionu Ilavare, Sidneja i Hantera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here