pixabay.com

Američki naučnici predviđaju da će se na Suncu uskoro desiti “poništavajući događaj” i da će sledeći solarni ciklus biti jedan od najjačih koji su zabeleženi. Ipak, to ne treba da zabrine čovečanstvo. U pitanju je sasvim normalna pojava koja nema posledice po Zemlju i čoveka, a čije istraživanje naučnici posmatraju kao – “sportsku disciplinu”.

„Poništavajući događaj“ je zapravo period kada se suprotno namagnetisana polja, koja lutaju po površini Sunca, sudare na ekvatoru i ponište, čime označe kraj jednog, odnosno početak drugog solarnog ciklusa.

Američki naučnici Skot Mekintoš, fizičar specijalizovan za istraživanje Sunca iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i Bob Limon sa Univerziteta Merilend tvrde da će sledeći, 25. ciklus uskoro početi, da će biti mnogo jači od prethodnog i da bi po rangu mogao da bude jedan od najjačih otkako se vodi evidencija. Ipak, većina naučnika se ne slaže s teorijom američkih kolega i smatra da će nova faza aktivnosti Sunca biti manje aktivna.

“Poništavajući događaj” na Suncu

Astrofizičar dr Ivan Milić pojašnjava da je smenjivanje jačih i slabijih solarnih ciklusa sasvim normalna pojava i da su najozbiljnija posledica jačeg ciklusa relativno mala infrastrukturna oštećenja na satelitima, koja se pritom retko dešavaju.

– Nema nikakvih katastrofalnih posledica, ne može to da uništi ljudsku civilizaciju niti išta blisko tome. Meni i vama je potpuno svejedno da li će se sunčev ciklus završiti. Kraj ciklusa je kao dan i noć. Znamo kad je noć, a kada dan. Ne postoji tačan trenutak u kom prestaje dan, a počinje noć. Tako je i sa ciklusom. To je vest za ljude koji se usko, specifično bave time. Nije vest za prosečnog čoveka koji sedi i čita novine kod kuće – objašnjava Milić.

On predočava da se naučnici interesuju za solarne cikluse i njihovo smenjivanje prevashodno zbog toga što im je zanimljivo da razumeju šta se sa Suncem događa, te da je predviđanje momenta smenjivanja i jačine narednog ciklusa zapravo „sportska disciplina“ u naučnim krugovima.

– Postoje različite naučne metode zato što ljudi imaju različite fizičke modele i uzimaju u obzir različite efekte kada to pokušavaju da predvide. Skot Mekintoš, koji inače radi u istom gradu gde i ja i kog poznajem, prosto koristi drugačiji pristup i gleda neke druge naučne metode. To je kao kada u medicini neko hoće da vas operiše, a neko drugi vam kaže da radite vežbe i tako pokušate da rešite zdravstveni problem. To su drugi pristupi istom problemu. Ako ja kažem da će sutra padati kiša, a vi tvrdite suprotno, to samo po sebi nije šokantno, ali ako ja svaki put pogodim da će sutra padati kiša, a vi svaki put pogrešite, to znači da metod koji ja koristim da predvidim da li će pasti kiša ima neke veze s prirodom i na neki način objašnjava kako priroda funkcioniše – ističe Milić.

Novi solarni ciklus – na svakih 11 godina

On takođe smatra da će se smenjivanje ciklusa dogoditi uskoro i da bi naredni mogao da bude jači od prethodnog, ali napominje da pogađanje jačine ciklusa nikome neće doneti Nobelovu nagradu:

– Ne možemo da izdvojimo jedan ’poništavajući događaj‘ kao posebno specifičan. To samo po sebi može da dovede do manjih i slabijih fenomena sunčeve aktivnosti, ali nije ništa neuobičajeno. To se konstantno dešava na kraju ciklusa. Mesecima se maltene dešavaju te stvari.

Solarni ciklusi se, inače, smenjuju na oko 11 godina, a američki naučnici su uočili da jačina ciklusa zavisi od dužine perioda između „poništavanja“ — što je period duži, to je ciklus slabiji, a što je interval kraći, ciklus je jači.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here