instagram.com

Ovogodišnja zima u većem delu Australije do sada je više podsećala na rano proleće. Duž cele istočne obale temperature su tokom jula bile uglavnom iznad proseka za ovo doba godine, a negde su čak zabeleženi rekordno topli dani za sredinu zime.

Međutim, što smo uživali u sunčanim i prijatnim danima – uživali smo. Meteorolozi kažu da se pripremimo za zahlađenje i da ćemo narednih dana osetiti oštre zube hladnoće.

– Kako ova sedmica bude odmicala, temperature će biti sve niže – kaže Tom Saunders, meteorolog sa Skdž Njeather kanala.

On najavljuje da će nalet hladnog vazduha sa Južnog okeana potisnuti topli suptropski vazduh i doneti značajno svežije vreme duž istočne i južne obale Australije. Takođe, zahlađenje će u mnogim krajevima doneti i padavine, ali samo mestimično i u vidu nekoliko povremenih pljuskova.

U Darvinu nema zime

Evo kakvi su vremenski izgledi za najveće australijske gradove:

Sidnej

Od srede zahlađenje, sa padom najviše dnevne temperature sa 20-22 na 17 stepeni Celzijusa. Za sredu i četvrtak meteorolozi najavljuju pljuskove.

Kanbera

Posle prijatnih 15 stepeni tokom vikenda najviša dnevna temperatura biće između 12 i 13 stepeni, dok će jutra biti hladna sa temperaturama ispod nule. U glavnom gradu će ostati i dalje suvo.

Melburn

Osetiće slično zahlađenje kao Kanbera, odnosno pad sa 15-16 na 12-13 stepeni, s tim da jutarnje temperature neće biti niže od pet stepeni. Ovih dana su moguće povremene padavine.

Adelajd

Zadržaće se stabilno vreme, s jutarnjim temperaturama oko 6, a maksimalnim dnevnim do 16 stepeni. Kiša se očekuje danas.

Brizbejn

Neće toliko osetiti dolazak hladnog talasa s juga, širom Kvinslenda zadržaće se suptropski vazduh, s najvišim dnevnim temperaturama oko 24 stepena i bez značajnih padavina.

Hobart

U utorak i sredu značajno zahlađenje s maksimlanim dnevnim temperaturama do 10 stepeni, uz povećanu oblačnost i hladna jutra sa dva stepena Celzijusa.

Pert

Uživaće u činjenici da je na zapadnoj obali i da ga ovaj hladni talas neće pogoditi. Tokom ove nedelje očekuju se maksimalne dnevne od 19 do 21 stepen, a najsvežije jutro biće današnje sa 7-8 stepeni.

Darvin

Nema zime. Po običaju – najviše dnevne oko 31, a najniže 19 stepeni, uz mnogo sunčanih sati svakog dana.

Rekordno topao jul

Meteorolozi su tokom jula izmerili rekordno visoke temperature za ovo doba godine.

– Ovako toplo vreme u julu se ne pamti od početka merenja temperature – kaže Tom Saunders. – Sidnej je imao čak osam dana sa temperaturama od preko 20 stepeni, što je nezabeleženo od sredine 19. veka dokle seže arhiva. I Brizbejn je zabeležio rekord sa prosekom od 23,3 stepena, dok je dosadašnji najveći prosek za jul iznosio nešto više od 21 stepen.