Ministarstvo odbrane
Velike vesti: Predsednik Aleksandar Vučić u Abu Dabiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Abu Dabiju da će potpisati prvi ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o kupovini njihovih dronova “samoubica”, koji će veoma brzo stići u Srbiju.

“To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo nadamo se već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove “samoubice” u Vojsci Srbije”, rekao je Vučić na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX
2023 koji se održava u glavnom gradu Emirata.

Istakao je da “vojska nije igračka” i da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.

Vučić je istakao da je tokom posete UAE imao sastanke sa ministrom spoljnih poslova UAE, telefonski razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, kao i još nekoliko važnih ekonomskih sastanaka.

Istakao je i da mora dalje da se radi na svemu drugom, jer je izazovan period pred Srbijom. Prema izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina, kako je kazao, jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače ekskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu.

– Očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbiji, i sa zapadne strane, i drugih međunarodnih faktora – rekao je Vučić.

Dodao je da je velika čast što je šeik Bin Zajed posetio štand Srbije na sajmu naoružanja, kao i da su se mnogi “penjali po spratovima kako bi videli koji to štand šeik posećuje”.

“Sa njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kad je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sajam naoružanja u Abu Dabiju neverovatan, jer su došli svi, kako zapadnjaci, tako i Rusi i Kinezi, a za predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana rekao da je jedan od lidera koji razgovara sa svima i koji je uspeo sve što je malo ko uspeo.

“Mi smo mali i siromašni i ne možemo da se poredimo sa njima, ma koliko vodili nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku. On je veliki u finansijskom i u svakom drugom smislu”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o čemu je razgovarao sa šeikom Bin Zajedom koji je posetio štand Srbije, osim o vojnoj saradnji.

On je naveo da su razgovarali i o drugim pitanjima i ukazao da na jesen preti nestašica lekova, kao i pogoršana situacija sa energetikom.

Od proizvodnje 30 odsto ostaje u Srbiji, naša vojska prioritet

Vučić je izjavio je danas da 30 odsto od celokupne proizvodnje namenske industrije mora da ostane u Srbiji.

“Trideset odsto od svega proizvedenog mora da ostane u Srbiji i ja moram da stavim potpis da se deo toga proda, ako se dobije povoljna cena i ukoliko nam lako i ubrzano ide proizvodnja”, rekao je Vučić novinarima u Abu Dabiju.

On je naglasio da “mi moramo da budemo zaštićeni i da naša vojska ima prioritet, naša zemlja ima prioritet”.

“Sa 20 odsto podigli smo na 30 i za to ide pisana naredba”, zaključio je Vučić.

Rašće plate u odbrambenoj industriji

Vučić je rekao da će u srpskoj odbrambenoj industriji značajno rasti plate, jer je “tržište neverovatno, svi hoće da ratuju i spremaju se za rat”.

“Sve što proizvedemo možemo da prodamo. A da to nije moralno kažite ljudima u Kragujevcu, Čačku, Lučanima, Obrenovu, Bariču… kažite da će ostati bez posla posle 50 godina, jer mi nećemo da učestvujemo u prodaji oružja. Ja to neću da im kažem”, rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija dok je on predsednik da razvija svoju industriju, da se štiti i da prodaje oružje.

“Nismo započeli nijedan rat, da ratujemo nećemo, sem ako nismo napadnuti, ako hoćete možemo da pomognemo, a interesuje nas naša vojska, a onda, koliko ćemo da radimo. Tako se racionalno ponaša”, ocenio je Vučić.

Na jesen nestašica lekova

Predsednik Srbije je izneo i pesimističke prognoze za sledeću jesen u celom svetu.

– Biće ogromna nestašica lekova na jesen. Samo nemojte da kažete nije nam rekao. Biće energetska situacija mnogo gora nego što je bila ove godine. Imali smo laku zimu i svi smo se spremali za ovo, ali sledeće zime će biti malo teže… Svako će morati da se snađe i mi ćemo da se nađemo. I ja ću opet da kukam, da budem “kraljica drame”, da budem debil i moron i budala, ali u Srbiji ništa neće da fali. I to ljudi treba da znaju. Ništa neće da fali… I tu nema filozofije – rekao je Vučić.

Američki standard

Predsednik Srbije kaže da je imao važne dodatne razgovore sa srpskim kompanijama odbrambene industrije, koje moraju da se reformišu, da uvedu pravo korporativno upravljanje i posluju po tržišnim principima, kao i da ne smeju da prodaju svoje proizvode ispod cene koštanja.

– Emirati su zadovoljni našim projektima, haubičkim mecima i novim kalibrima koji tuku na preko 70 km. Želimo da dostignemo ono što bi ličilo na američki Hajmars, da probamo to da dostignemo kroz razvoj za godinu dana i da bude za dve u našem naoružanju – rekao je Vučić.