Tanjug

Odbijanje bilo kakvog novog kompromisa sa Srbijom ujedinilo je parlamentarne političke stranke na Kosovu koje su jednoglasno poručile da Kosovo u dijalogu sa Srbijom ne bi trebalo da postigne bilo kakav sporazum koji ide na sopstvenu štetu, prenosi Kosovo pres.

Stav političkih partija je da je “Kosovo napravilo dovoljno kompromisa prihvatanjem Ahtisarijevog plana”.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši, kaže da Kurtijeva vlada u okviru dijaloga sa Srbijom neće prihvatiti ništa što šteti Kosovu.

– Stalno su nam govorili da je poslednji i najbolniji kompromis Ahtisarijev plan. Nažalost, iako je postojalo mišljenje ICJ-a koje je Kosovu davalo pravo na nezavisnost, neodgovorna politička klasa je prošla kroz novu vrstu procesa koji je stagnirao sve na Kosovu. Sve je sada talac volje ili odobrenja Srbije u vezi sa Kosovom. Imamo stagnaciju priznavanja koja su išla vrlo dobro. Stoga ne možemo prihvatiti da nastavimo u istom duhu koji je doneo posledice za Kosovo – rekao je Abraši.

On je dodao da je hitno potrebno preispitati uslove ovog dijaloga i započeti drugačije pregovore.

– Obavezujemo se rezolucijom Skupštine Kosova koja je usvojena 15. marta 2020. godine u kojoj su definisane crvene linije, okviri kojih se Vlada Kosova mora striktno pridržavati. Unitarni karakter države, unutrašnje institucionalno funkcionisanje, institucionalni integritet, teritorija i ustavni poredak. Nijedna vlada nema legitimitet da ih dovodi u pitanje – rekao je on.

Bivši član predsedništva Demokratske partije Kosova Betim Đoši, takođe zahteva veliku pažnju u ovom pitanju, koji pokazuje tri principa o kojima Kosovo ne bi trebalo da pregovara u okviru dijaloga.

– Kosovo mora da sačuva svoj suverenitet, unutrašnje funkcionisanje i svaki sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, a sporazum mora da uključuje međusobno priznavanje. Dakle, Kosovo da dobije mesto u UN i priznanje Srbije. Svaka druga tema o kojoj se danas razgovara nije u interesu građana Kosova – rekao je on.

Sličnog mišljenja je i članica predsedništva DSK Teuta Sahatdžija koja kaže da bi “svaki novi kompromis bio štetan za Kosovo”.

– U mnogim dijalozima sa međunarodnom zajednicom rečeno je da je Ahtisarijev dokument maksimum kompromisa koji Kosovo daje i nakon ovog dokumenta će nas priznati sve evropske zemlje i bićemo deo Ujedinjenih nacija i drugih. Stoga mislim da je Kosovo do sada napravilo maksimalne kompromise i svaki kompromis koji se traži od Kosova bio bi štetan za napredak i funkcionalnost Kosova – kaže Sahatdžija.

Istim glasom govori i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj.

– Ne znam šta oni misle, ali Kosovo je napravilo mnogo kompromisa i trebalo bi da razmišljamo o sebi konsultujući se sa našim međunarodnim prijateljima – rekao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here