EPA/Martin Divisek
Kancelar Nemačke Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da Nemačka neće nastaviti sa projektom “Severni tok 2” u jeku ukrajinske krize.

Proces odobrenja ovog toka od strane Nemačke i zvanično je zaustavljen.

Šolc je dao instrukcije da se napravi procena o tome kako Nemačka može da nastavi snabdevanje energijom, a da ne zavisi od Rusije.

– Situacija se suštinski promenila – poručio je Šolc nakon što je ruski predsednik Putin odlučio da prizna nezavisnost samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike.

Pored priznanja nezavisnosti, Putin je potpisao i sporazum o saradnji sa liderima dve samoproglašene republike, što znači da će i diplomatski odnosi uskoro biti formirani. Sporazumi su ratifikovani i u ruskoj dumi, a na ulicama Donbasa sinoć je priređeno slavlje separatista.

Zapadni lideri oštro su reagovali na potez Vladimira Putina i najavili uvođenje ekonomskih sankcija, koje će biti obelodanjene u toku dana. Prvi koji je sa reči prešao na dela je Olaf Šolc, obustavom “Severnog toka 2”.

7 COMMENTS

  1. Mislite li vi, da smo mi glupani, kao, da nije “napao” Ukrajinu, Severni tok 2 bi već odavno proradio?

  2. Prostak njemu je sve jedno kao i mnogim politicarima Sveta debele zarade i luksuz a Narod ispasta. Bio je Tranp u pravu ovim birokratama trena jednom stati na Rep. Zato je danas u Nemackoj litra Benzina skoro 2€ .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here