Unsplash
Ilustracija

Od 1. decembra u Australiju će moći da doputuju kvalifikovani radnici, strani studenti i nosioci pojedinih drugih viza, ukoliko su potpuno vakcinisani.

Do sada su nosioci ovih viza bili u obavezi da podnesu zahtev za izuzeće od zabrane putovanja i tek u tom slučaju su mogli da doputuju u zemlju.

Dakle, stranci uključujući one koji su nosioci vize za radni odmor (Working holiday visa), kao i nosioce privremenih viza moći će da uđu u Australiju od sledeće nedelje ako su potpuno vakcinisani cepivom koju priznaje Uprava za terapijsku robu (TGA).

Oni će morati da dostave dokaz o imunizaciji i da negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, pre dolaska u Australiju.

Putnici moraju da se pridržavaju karantinskih zahteva u državi ili teritoriji svog dolaska.
Procenjuje se da će oko 200.000 studenata i nosilaca radnih viza koji ispunjavaju uslove, imati mogućnost da doputuju u Australiju od 1. decembra pa u toku naredne godine, u skladu s karantinskim aranžmanima.

Australija će takođe, ponovo otvoriti svoje granice za izbeglice i nosioce humanitarnih viza.
Premijer Skot Morison je rekao da će biti najveći prioritet vlade da u prvim fazama obezbedi letove za Avganistance koji imaju vize. Savezna vlada je dodelila početnih 3.000 humanitarnih viza kada je Avganistan pao u ruke Talibana u avgustu, uz napomenu Morisona da je ovo samo početak.

Turisti na čekanju

Japanski i južnokorejski državljani pridružiće se ljudima iz Singapura i Novog Zelanda i njima će prema međudržavnim aranžmanima o bezbednom putovanju od 1. decembra biti dozvoljen ulazak u Australiju bez karantina, pod uslovom da su potpuno vakcinisani i da imaju negativan test na kovid.

Kada je reč o slobodnom dolasku turista, premijer Morison je rekao da će vlada biti obazriva i da će se odluka o dolasku ljudi iz drugih zemalja uključujući i evropske, donositi korak po korak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here