EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Stjuart Pič

“Stjuart Pič nije političar i nema političkog iskustva iako je bio na čelu vojnoobaveštajne službe, on je penzionisani vazduhoplovni maršal i mislim da neće imati većeg uticaja kada je u pitanju Zapadni Balkan, jer u britanskoj diplomatiji ne postoji nešto što se zove specijalni izaslanik već je ovo izuzetak, urađen pod pritiskom SAD”, smatra Siniša Ljepojević, politički analitičar i novinar.

Ljepojević naglašava i da je “Pič u stvari paravan za SAD, odnosno realizaciju američkih ciljeva u Srbiji i BiH, u pokušaju da se napravi privid Zapadnog jedinstva”.

– Velika Britanija ima svojih problema, eto vidimo da se ne zna hoće li premijer Džonson politički preživeti, a Pič je njegov izaslanik. Postavljanje Piča kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan jeste i vrsta pritiska ne na Lajčaka, nego na EU, jer Evropska unija nema kapaciteta da se usprotivit bilo čemu, a najmanje Amerikancima, čiji je Pič paravan. A Zapad nije jedinstven kao što bi neki želeli to da predstave – kaže Ljepojević.

Na pitanje hoćemo li Piča češće viđati na Zapadnom Balkanu, Ljepojević navodi da “britanski specijalni izaslanik nije kreator politike, nego pratilac”.

– Ne znam, videćemo koliko će često dolaziti, mada ne verujem, on je pratilac, a ne kreator. Britanska vlada je trenutno u teškoj situaciji, tamo je haos, neizvesna je sudbina Džonsona – kaže Ljepojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here