Što bi neko prisluškivao Vučića?

0

Slične optužbe su mogle da se čuju i prethodnih godina, kada se predsednik Srbije Tomislav Nikolić u žalio medijima da premijera Vučića i njega prisluškuju
 

Prisluškivanje je došlo u centar pažnje javnosti nakon pronalaska prislušnih uređaja u prostorijama hotela Kraun plaza u kojima je premijer Vučić trebalo da razgovara sa predstavnicima Trilateralne komisije.

 

Što bi neko prisluškivao Vučića?

Bivši načelnik Uprave bezbednosti VJ, general Aco Tomić ne vidi razlog zbog koga bi neko prisluškivao premijera Vučića.

 

"Oni sami ne znaju šta će sa sobom, pa onda izjave takve stvari kako bi sebe podigli na pijedestal. U normalnim državama se sa takvim informacijama ne izlazi u javnost“, navodi Tomić.

Sagovornici Danasa iz bezbednosnih struktura podsećaju na niz sličnih afera iz skorije prošlosti i kao zajednički imenitelj svim tim slučajevima navode izostanak bilo kakvog pravnog epiloga. Iako saglasni da niko nije odgovarao zbog navodnog prisluškivanja, naši sagovornici se razilaze kada treba imenovati uzrok za to.

 

Poslednji slučaj prisluškivanja desio se 1. novembra kada su pripadnici VBA u kongresnoj sali hotela Kraun plaza pronašli uređaje za prisluškivanje sakrivene u protivpožarnom alarmu. U toj prostoriji je bilo planirano da premijer Aleksandar Vučić vodi zatvorene razgovore sa predstavnicima Trilateralne komisije.

 

Ministar pravde Nikola Selaković je izašao u javnost sa ovom informacijom i tom prilikom optužio vlasnika hotela Kraun plaza, biznismena Miroslava Miškovića da je odgovoran za ozvučenje te prostorije.

 

Ministar odbrane Bratislav Gašić je izjavio za medije da će VBA sprovesti istragu o prisluškivanju i da će prikupljene dokaze predati nadležnom tužilaštvu.

 

Slične optužbe su mogle da se čuju i prethodnih godina, kada se predsednik Srbije Tomislav Nikolić u žalio medijima da premijera Vučića i njega prisluškuju. Iako se afera prisluškivanja navodila kao jedan od razloga za smenu pet načelnika policijskih uprava, ni protiv koga zbog ovih navoda nije pokrenut proces.

 

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbednosti, razlog za odsustvo definitivnog odgovora na pitanje ko prisluškuje naše zvaničnike vidi u politizaciji službi bezbednosti i posledičnom padu profesionalizma.

 

"Imamo aferu dron, slučajeve presretanja kolona automobila državnih funkcionera i niko za to nije odgovarao. Pošto su političari stavljali svoje ljude u službe, to je dovelo do loših kadrovskih rešenja. Rezultat toga je javašluk i stvaranje atmosfere haosa", navodi Trifunović.

 

Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union, smatra da postoje dva potencijalna razloga zbog kojih niko nije odgovarao.

 

"Jedna opcija je da iza tih optužbi ne stoje nikakvi dokazi. Drugim rečima, da one predstavljaju jedan vid političke reklame. Druga varijanta je da službe objektivno nisu u stanju da dokažu ko stoji iza pokušaja da se naruši privatnost državnih funkcionera", kaže Milosavljević i dodaje da bismo morali da dobijemo odgovor na ove optužbe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here