Sto godina Kolubarske bitke: Slava herojima!

0
Srpska artiljerija zauzima položaje na Gučevu
 

Na centralnoj svečanosti povodom 100 godina od završetka Kolubarske bitke, Nikolić je istakao da je ta bitka "najveća perjanica u slavnoj i pobedničkoj ratnoj epopeji Srbije, ne samo u Velikom (Prvom svetskom) ratu" i da je dobijena "velikom veštinom vojskovođa i predanošću svakog vojnika".

"Mala Srbija, a velika u svojoj nepodeljenosti i jedinstvu, ratovala je na Kolubari neposredno s jednom ogromnom imperijom, a posredno s četiri imperije, i pobedila", kazao je on.

"Većina čovečanstva je shvatila da onaj ko jednom čini nepravdu, preti mnogima i zato su uz Srbiju stali i carska Rusija, i Francuska, i Engleska, i, na kraju, SAD. Mit o nepobedivosti germanskog carskog oružja, slomljen je na Kolubari i na Suvoboru", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da je Kolubarska bitka bila "senzacija i za osvajaće i za saveznike, a možda i za Srbe".

"Kolubarska bitka proučava se bezmalo na svim vojnim akademijama sveta, kao primer vojne veštine i generalske odvažnosti, taktike i strategije", kazao je Nikolić i ocenio da se, posle Drugog svetskog rata, u osnovnim i srednjim školama u Srbiji pominjala "stidljivo ili nikako".

Fonet/Vojska Srbije
Spomenik Živojinu Mišiću u Mionici
 

On je kazao da se Srbija na Kolubari spojila u "veliko srce potomaka i predaka.., a kada je narod jedinstven, takav narod nije moguće nazvati malom nacijom".

"Srbe ne možes da pobediš, osim ako ih ne podeliš – to je poruka naših predaka sa Kosova, Kolubare, Suvobora, Kajmakčalana i Soluna", ukazao je Nikolić i dodao da "Srbi nisu slabili svoje jake ljude, jer se slabljenjem jakih pojedinaca slabi nacija pred neprijateljem".

Nikolić je podsetio da se tokom Kolubarske bitke uz vojsku povlačio i narod i da je izgledalo da nema izgleda da se zaustavi austrougarsko napredovanje. Nikolić je govor završio rečima" "Živela Srbija!", a potom je odsviran "Marš na Drinu".

Kraj spomen-kosturnice boraca Kolubarske bitke vence su položili predsednik Srbije, predstavnici Vlade, Skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, praunuk vojvode Živojina Mišića i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Predstavnici diplomatskog kora ostavili su kraj spomenika po crvenu ružu.

Kolubarska bitka vođena je novembra i decembra 1914. godine i okončana uspešnom protivofanzivom pod komandom generala Živojina Mišića. Smatra se najznačajnijom bitkom vojske Kraljevine Srbije i austrougarske carevine.

General Živojin Mišić je zbog uspešnog vođenja operacije unapređen u čin vojvode.

U Kolubarskoj bici Srbija je izgubila 22.000 vojnika, imala je 91.000 ranjenih i 19.000 zarobljenika, a Austrougarska je imala gubitak od 29.000 poginulih, 120.000 ranjenih i 74.000 nestalih vojnika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here