“Što pre formirati specijalni sud za ratne zločine OVK“

0

Sud formirati najkasnije do početka 2015. godine: Ban Ki Mun
 

"Snažno zahtevam od kosovskih vlasti, kao i od struktura EU za podršku, da osiguraju da se specijalni sud za zločine OVK formira najkasnije početkom 2015. godine", naveo je Ban Ki Mun u najnovijem izvještaju o situaciji na Kosovu, koji će biti predstavljen Savetu bezbednosti UN 25. avgusta.

 

Nastaviti dijalog

Generalni sekretar UN je konstatovao da razgovore na relaciji Beograd – Priština ih treba nastaviti što pre.

"Ohrabrujem obe strane da što pre nastave sastanke. Puna i istinska primena Briselskog sporazuma od 19. aprila 2013. godine, u skladu sa planom o provođenju 22. maja 2013. godine, trebalo bi da obezbedi kontekst za rešavanje drugih preostalih pitanja kroz kontinuirano angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu uz posredstvo EU", navodi se u izvještaju.

Generalni sekretar UN je ocijenio da je izveštaj glavnog tužioca specijalnog istražnog tima za zločine OVK Klinta Vilijamsona od 29. jula od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja dela".

 

Ban Ki Mun se zahvalio EU što je obezbedila političke i finansijske resurse za okončanje ovog procesa.

 

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, koji je objavljen na sajtu UN, Ban je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje EU, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa.

 

On je pozdravio formiranje nove Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakavši da je ona pokazala privrženost nastavku dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU i punoj primjeni Briselskog sporazuma.

 

Generalni sekretar UN je osudio nasilje u južnom delu Kosovske Mitrovici 22. juna, zbog izgradnje parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici i ukazao da je od suštinske važnosti da se izbegavaju "jednostrane akcije i zapaljiva retorika" da bi se održala atmosfera koja vodi ka uspešnom nastavku dijaloga.

 

Ban Ki Mun je pozdravio formiranje novih skupština opština i usvajanje statuta srpskih opština na sjeveru Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here