Što se EU raduje padu ruske rublje kad će i nju da košta?!

0

Beta/AP
Bohuslav Sobotka: Pad rublje i ekonomski problemi Rusije će negativno uticati i na privredni rast Evropske unije, a može da ugrozi i stabilnost bankarskog sistema u Evropi
 

"Pad rublje nije ništa što bi trebalo da nas raduje. Zato što ako bi se nastavila ekonomska destabilizacija Rusije, kratkoročno bi to moglo da utiče negativno na privredni rast u Evropi i, naravno, tu su i rizici za stabilnost bankarskog sistema", kazao je Sobotoka češkim novinarima koji ga prate na samitu u Beogradu.

Češki analitičari ocenjuju da će dalji pad rublje, koja je od početka godine izgubila 50 odsto vrednosti prema dolaru, neminovno otežati češki izvoz u Rusiju.

"Ako bi bio nastavljen pad rublje, to može da ugrozi desetine hiljada radnih mesta u Češkoj. Pre svega, izuzetno će otežati češki izvoz u Rusiju i situaciju onih preduzeća koja vode obračune u dolarima. Očigledno je da će se povećati broj ruskihg preduzeća koji neće moći sebi da dopuste poslove sa češkim", kazao je František Masopust iz Privredne komore Češke.

"Dalji pad rublje znači poskupljenje uvozne robe na ruskom tržištu i pogoršanje sposobnosti da se plaćaju obaveze po sklopljenim ugovorima. Već sada rastu dugovanja ruskih partnera", kazao je analitičar češkog Saveza industrije i saobraćaja Danijel Čižek.

Najveći češki proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, koji je upravo proglašen ponovo za izvoznika godine u Češkoj, zahvaljujući između ostalog i ruskom tržištu, ocenjuje da je suviše rano da se nagađa o budućem razvoju na tom tržistu.

"Pratimo situaciju na ruskom tržištu. U našim fabrikama u Rusiji proizvodnja automobila se odvija bez ograničenja", kazao je češkoj agenciji ČTK portparol Škode Jozef Balaž.

Zemljotres na ruskom finansijskom tržištu pomno se prati i u susednoj Poljskoj, pošto je rublja povukla u ponedeljak na dole i valute u susednom regionu Srednje Evrope.

"Pokazalo se da smo ipak bliže Rusiji nego glavnim tržištima. Prvo je počeo da gubi zlot, a za njim i obligacije. Domaći ekonomski podaci ostali su u senci", kazao je analitičar Kamil Mališevski.

Rublja beleži blag oporavak

Ruska valuta rublja beleži mali oporavak u odnosu na evro i dolar, javile su agencije. Ministarsvo finansija Rusije saopštilo je da će nastaviti prodaju deviza na međubankarskom deviznom tržištu da bi se ublažilo dnevno slabljenje rublje. Za jedan evro može od jutros da se kupi 81,61 rublja, dok je sinoć trebalo 85,15 rubalja. Za jedan dolar može da se kupi 65,15 rubalja, u odnosu na 67,88 rubalja sinoć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here