U Sunčevom sistemu se sve planete vrte oko Sunca. Planete koje putuju oko drugih zvezda nose jedno zajedničko ime egzoplanete. Njih je strašno teško opaziti standardnim teleskopima. Razlog leži u Suncu koje blješti tolikim intezitetom da zakriva kružeće planete.

Astronomi su, kako bi ih mogli pronaći, morali izmisliti drugačije metode. Oni egzoplanete traže tako da prepoznaju njihov uticaj na Sunce oko kojeg se kreću.

Jedna od vrlo pouzdanih metoda je tražiti zvezde koje migolje. Zvezda oko koje kruže planete nema savršenu orbitu, već je okolne planete povlače prema centru mase, što znači da se ne okreće na mestu već iz velike daljine izgleda kao da se ljulja.

Ljuljanje koje stvaraju velike planete poput Jupitera i Saturna je lako uočljivo, dok se ono uzorkovano manjim planetama veličine Zemlje prepoznaje puno teže.

NASA je lansirala letelicu Kepler koja je stvorena za traženje egzoplaneta. Kepler je tražio planete različitih veličina i orbita, a njegova potraga bila je više nego uspešna. Sve pronađene planete kružile su oko sunaca različitih veličina i temperatura, što znači da su rašireniji nego što se do tog trena smatralo.

Neki od ovih planeta su kameniti i kreću se na vrlo važnoj udaljenosti od sunca. To područje nosi ime naseljiva zona, a u njoj znanstvenici vjeruju da postoji najveća šansa za postojanje života kakvog na Zemlji poznajemo.Kepler je niz planeta uspio otkriti takozvanom metodom prolaza ili tranzita. Kad god planet prođe ispred zvijezde, to se zove tranzicija. Dok planeta putuje ispred zvijezde, ona stvara malu sjenu. Ovo znači da će ta zvijezda svijetliti malo manje dok planet putuje ispred nje.

Astronomi mogu da prate na koji se način svetlina zvezde menja tokom prolaska planeta. Ovo čak može da im pomogne da prepoznaju veličinu samog planeta.Proučavanjem vremena između tranzita astronomi mogu da otkriju i udaljenost planeta od Sunca. Ovo govori i o temperaturi na planeti te i mogućnost za postojanje vode – glavnog sastojka za život.

Do danas je Kepler otkrio hiljade planeta. Zahvaljujući njemu danas znamo da je svemir doslovno krcat egzoplanetama te da se teži da se otkrije što više njih.