pixabay.com

Možda je vreme da se prisetite nemačkog ili italijanskog jezika koje ste učili u srednjoj školi, jer poznavanje dva jezika može održati mozak zdravijim.

Elen Bjalistok sa Univerziteta Jork u Torontu, koja je sprovela ovo istraživanje, tvrdi da poznavanje više od jednog jezika pomaže mozgu da se ”ponovo pokrene”.

– Što više koristite drugi jezik, to postajete bolji u njemu. To nije iznenađujuće, ali zajedno s tim, što više koristite dva jezika, vaš mozak se suptilno ponovno pokreće. Verujem da to ima efekta na stepen pažnje. To je zapravo suština spoznaje, na taj način znamo čemu treba da posvetimo pažnju – objasnila je Elen.

Iako možda čovekov mozak može da se učini “zdravijim”, Tamar Golan s Kalifornijskog univerziteta San Dijego, objasnila je činjenicu da dvojezičnost ne može sprečiti da se Alchajmerova bolest dogodi. Budući da ne postoji poznati uzrok bolesti, ne postoji ni način kako je sprečiti.

– Dvojezičnost ne sprečava da obolite od Alchajmerove bolesti, odnosno ne sprečava da se dogodi oštećenje mozga ako imate bolest. Ono što čini je da vas pokreće da i dalje funkcionišete, čak i kad imate oštećenja na mozgu – objasnila je.

Međutim, Bialistok veruje da, što duže govorite dva ili više jezika, na mozgu će da se vidi više promena.

– Što ranije počnete da koristite dva jezika, to će promene biti veće. Što je vaše dvojezično iskustvo svakodnevno intenzivnije, to su promene veće, tvrdi naučnica.

Istraživanje procesa starenja mozga pokazalo je da su penzioneri koji znaju dva jezika, Alchajmerovu bolest razvili četiri do pet godina kasnije, od penzionera koji znaju samo jedan jezik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here