EPA-EFE/Omer Messinger
Jens Stoltenberg

NATO smatra da je važno održavanje dijaloga sa Rusijom uprkos svim razlikama i pozdravlja produženje Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za nemački list „Zidojče cajtung“.

– Bez obzira na sve razlike, dijalog sa Rusijom je važan – rekao je Stoltenberg.
On je dodao da pozdravlja produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju i pozvao da se ovom sporazumu ubuduće pridruži više država i uslovi upotrebu drugih borbenih sistema.

– Kina sve više ulaže u nove potencijale i, s tim u vezi, treba da učestvuje u budućim sporazumima o razoružanju – naglasio je generalni sekretar NATO-a.

– Moramo da budemo u stanju da upravljamo komplikovanim odnosima čak i ako ne verujemo u poboljšanje odnosa sa Moskvom – naglasio je on.

Prema Stoltenbergovim rečima, važno je razgovarati sa Rusijom o smanjenju rizika i transparentnosti i sprečiti novu trku u naoružanju.

Istovremeno, Stoltenberg tvrdi da bi za Severnoatlantsku alijansu „dijalog sa Rusijom trebalo da bude zasnovan na sili“. On smatra da NATO treba da ojača mere za odbranu i obuzdavanje Rusije, ali da istovremeno računa i na dijalog.

Osim toga, Stoltenberg je još jednom izjavio da Rusija vodi „sve agresivniju“ politiku. „Ne treba da budemo naivni što se tiče namera Rusije“, istakao je Stoltenberg, ne precizirajući šta tačno misli pod tim namerama.
Stoltenberg je ranije izjavio da je Alijansa spremna kako za konfrontaciju sa Rusijom, tako i za saradnju, ali da sve zavisi od stava Moskve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here