Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da Alijansa ne treba da smanjuje svoje vojne rashode jer izazovi i pretnje koji su postojali i pre krize izazvane pandemijom virusa korona, pre svega oni koji se tiču Rusije, nisu nestali, štaviše — još su veći.

– Iz svega toga sledi da je neophodno i dalje u punoj meri investirati u bezbednost – rekao je Stoltenberg u intervjuu za „Velt“.

Iako je uveren da u ovom trenutku nijednoj članici Alijanse ne preti neka neposredna opasnost, Stoltenberg kaže:

„Ipak, vidimo da Rusija aktivno investira u modernizaciju svog vojnog potencijala, uključujući rakete srednjeg dometa, kao 9M729, koje mogu da stignu do bilo kog cilja u Evropi. Te rakete je teško otkriti i imaju veoma kratko vreme doleta. Oni krše Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i upravo su oni uzrok prekida primene tog Sporazuma“, navodi „Velt“ Stoltenbergove reči.

Dodaje da Rusija u sklopu svog arsenala ima interkontinentalne rakete, dronove i sajber-oružje.

– Videli smo da je Rusija spremna da primeni oružanu silu protiv svojih suseda, kao što su Ukrajina i Gruzija. Takođe smo svedoci da je Rusija izvela sajber-napade. Nedavno su u Nemačkoj potvrdili da je iza sajber-napada na Bundestag stajala Rusija. Rusija deluje na Arktiku, jača svoje prisustvo u Sredozemlju, a njene jedinice se nalaze direktno uz granice zemalja NATO-a. Imajući sve to u vidu, moramo i dalje da investiramo u odbranu i politiku obuzdavanja – rekao je on.

Šef NATO-a se osvrnuo i na nameru Amerike da povuče svoje snage iz Nemačke, ističući da se poslednjih godina vojno prisustvo SAD u Evropi povećalo i podsetio da je Vašington ojačao prisustvo u Poljskoj, Rumuniji, Norveškoj, baltičkim zemljama, Španiji, čime daje ključni doprinos evropskoj bezbednosti.

Prema rečima Stoltenberga, pandemija virusa korona je pokazala potencijalnu opasnost od biološkog i hemijskog oružja.

On smatra da takvo naoružanje mogu da primene ne samo države, nego i terorističke organizacije. Uz to, šef NATO-a je optužio Kinu i Rusiju za širenje dezinformacija u vezi s virusom korona.

3 COMMENTS

  1. Kako da ne. Vi opstajete samo na lazima i obmanama. Koga je to Rusija napala kroz istoriju a da nije samo protjerala neprijateljske vojske sa svoje teritorije. Rusiju ste kao i Srbiju stalno napadali ali nikada niste uspjeli da ih pobjedite tako ce biti i u ratovima koje cete vi zapoceti a onda se vise nikada nece zavrsiti sa primirjem koje ste uvjek vi sa zapada trazili i potpisivali.

  2. Naravno da lažete i sami pravite da u vašim NATO glavučama preti opasnost od Rusije. A Rusiji nepreti opasnost od Vas? I uvek nađete neki propagandni izgovor i samo uperite prsto e on je naš neprijatelj. A za vas NATO je uvek i stalno će biti “ŽIKA ŽIVAC VEČITI KRIVAC”.Do sada se odnosilo na Rusiju a od sada i na Kinu i Rusiju. Pustite te Gebelsove i Šeijnove Propagande. Ostavite vi Rusiju na miru inače ako naljutite medveda bićete zadavljeni to vam ja garantujem a vi i dalje proseravajte se, vaše je prohujalo davno sa vihorom.

  3. Vaše laži i ptići na grsnama ciukaju
    VI kao organizacija ste nastali samo na vašim velikim zldelima,, napa liste Irak pod optužbom da ima atomsku bombu napaliste avganistan napaliste siriju napaliste srbiju okupirali deo teritorije, milijone nedužne djece i ljudi ste poubijali, samo da porobite njihovo bogastvo jednom riječi viste Barbari

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here