EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je istraga o padu rakete na teritoriju Poljske u toku, ali da preliminarna analiza “sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane”.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare precizirao da je u pitanju verovatno raketa “ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama”.

– Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost, jer nastavlja ilegalni rat protiv Ukrajine – naglasio je on i dodao da su jučerašnje eksplozije usledile kada je Rusija pokrenula “masivan talas raketnih napada na Ukrajinu”.

Kako je rekao, Ukrajina naravno ima pravo da obori ruske projektile koji ciljaju ukrajinske gradove i kritičnu infrastrukturu.

– Na osnovu nalaza preliminarne analize, nije bilo poziva na član četiri NATO-a – kazao je on.

Stoltenberg je poručio i da se čeka “završetak istrage koja je u toku i ostaje nam da sačekamo rezultat, ali nema znakova da je to bio nameran napad i nema znakova da Rusija priprema ofanzivnu vojnu akciju protiv članica NATO-a”.

Generalni sekretar Alijanse je rekao da incident sa poljskim raketama pokazuje da rat u Ukrajini “koji je odgovornost predsednika Vladimira Putina, nastavlja da stvara opasne situacije”.

– Incident pokazuje opasnosti povezane sa tekućim ratom u Ukrajini, ali nije promenio našu osnovnu procenu pretnje NATO saveznicima – dodao je Stoltenberg.

Od početka rata, objasnio je Stoltenberg, NATO je pojačao budnost na svojim istočnim granicama i nastavlja da prati situaciju.

U obraćanju, Stoltenberg je pozvao Rusiju da “zaustavi ovaj besmisleni rat” i rekao da je Alijansa ujedinjena i da će “uvek činiti ono što je neophodno da zaštiti i odbrani sve svoje saveznike”.

– NATO je značajno povećao svoje prisustvo u istočnom delu Evrope sa više trupa i značajnom vazdušnom i pomorskom snagom – rekao je on.

Generalni sekretar NATO je pozdravio to što sve više saveznika pruža sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini.

Takođe je kazao da su saveznici iz NATO-a izrazili “najdublje saučešće” zbog dve osobe koje su nastradale u Poljskoj.

– Saveznici su izrazili svoju snažnu solidarnost sa Poljskom i jasno stavili do znanja da ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu – poručio je Stoltenberg.

Dve osobe poginule su u eksploziji na istoku Poljske, u blizini ukrajinske granice, saopštili su juče poljski zvaničnici ne navodeći čija je raketa.

Nakon te vesti usledile su oštre reakcije svetskih zvaničnika.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je sinoć da poljska vlada razmatra aktiviranje člana četiri Ugovora NATO, što bi značilo održavanje sastanka članica NATO nakon što je ugrožen ”teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost” Poljske.

1 COMMENT

  1. I sta cemo sad
    Hocete li se sada makar izviniti i priznati krivicu
    A mogli ste izazvati 3. Svetski rat , licemeri bedni
    Sram vas bilo
    Ma vama ce se suditi kad tad upamtite moje reci

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here