EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da je Severnoatlanska alijansa dugogodišnji i blizak partner sa Srbijom, rekavši da se parnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnoj saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

– Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srpskim kolegama koje imaju moj zamenik pomoćnika za politička pitanja i bezbednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe, uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR i srpskog načelnika generalštaba – rekao je Stoltenberg za podgoričke “Vijesti”.

On kaže da takvi odnosi omogućavaju konstruktivni duh i uzajamno poštovanje “koji treba da se nastave”.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Stoltenberg je rekao da je “nedavno razgovarao sa političkim rukovodstvom u Prištini i Beogradu oko tenzija na severu Kosova”.

– Sve strane moraju da ostanu mirne, da izbegavaju jednostrane akcije i konstruktivno da se angažuju u dijalogu, uz posredovanje Evropske unije. U skladu sa svojim mandatom UN, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena – poručio je on.

O Crnoj Gori, Stolteberg je rekao da je cenjena saveznica, koja značajno doprinosi zajedničkoj bezbednosti, uključujući i učešće trupa u multinacionalnoj borbenoj grupi NATO u Letoniji i mirovnoj misiji na KiM.

– Pozdravljam doprinos Crne Gore stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana, kao i njenu povećanu potrošnju na odbranu. Sve to predstavlja konkretan pokazatelj snažne posvećenosti Crne Gore NATO – dodao je Stoltenberg.

4 COMMENTS

  1. Ko slusa ovog lazova? Bilo bi bolje da cuti. Izgleda da se nadaju novim korisnim zrtvama, pomocnicima. Ukrajinci nisu dovoljni.

  2. Тако је. “Партнери” смо од бомбардовања Републике Српске 1995. и Србије и Црне Горе 1999. Нераздвојни “партнери”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here