EPA-EFE/Omer Messinger
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas posle podne u Bukureštu da će NATO učiniti sve da odbrani svoje saveznike.

Stoltenberg je, na konferenciji za štampu, posle susreta sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, rekao da ta zemlja doprinosi borbenoj grupi u Poljskoj, misijama na Kosovu i u Iraku, kao i da je domaćin ključnog sistema za odbranu NATO-a od balističkih raketa.

Pozdravio je snažnu posvećenost Rumunije održavanju potrošnje na odbranu iznad 2 odsto BDP-a.

– Ulaganje u našu odbranu je od suštinskog značaja jer se suočavamo sa najvećom bezbednosnom krizom u jednoj generaciji – naglasio je on.

Stoltenberg je preneo da su razgovarali o bezbednosti u regionu Crnog mora, koji je od strateškog značaja za ceo NATO i izazove koje predstavlja ruski ilegalni rat u Ukrajini.

– Kao odgovor na agresiju Rusije, NATO pojačava svoje prisustvo od Baltičkog do Crnog mora. Osnovali smo nove borbene grupe, uključujući i onu koju predvodi Francuska ovde u Rumuniji. Kanadski borbeni avioni takođe pomažu da vaše nebo bude bezbedno. A američke rakete Patriot pojačavaju vašu odbranu – rekao je on.

To, kaže, šalje jasnu poruku da je “NATO tu”.

– Učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo i odbranimo sve saveznike – podvukao je Stoltenberg.

Najavio je da će na sutrašnjem sastanku u Bukureštu, ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a razmotriti načine da Alijansa pojača podršku Ukrajini, kao i drugim partnerima koji se, kako tvrdi, suočavaju sa ruskim pritiskom – Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji.

– Ne možemo dozvoliti da Putin pobedi. To bi pokazalo autoritarnim liderima širom sveta da svoje ciljeve mogu postići upotrebom vojne sile. I učiniti svet opasnijim mestom za sve nas. Dakle, u našem je bezbednosnom interesu da podržimo Ukrajinu – kazao je on.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here