Stop blaćenju srpskih heroja!

0

Autori Čarls Vuli i Bred Manera u Sarajevu
 

Negde iza ove, istorijski potkrepljene činjenice, međutim, AAP navodi i sledeće: "Na dan 28. juna, teroristička grupa po imenu Crna ruka krenula je u okršaj za srpsku nezavisnost, ubistvom nadvojvode Franca Ferdinanda, naslednika austro-ugarskog prestola, za vreme njegove posete gradu Sarajevu".

Ovo tumačenje stiglo je desetak dana pošto je TV-kanal Devet u svojoj emisiji "60 minuta" izazvao buru negodovanja srpskih gledalaca zbog iznošenja istorijskih neistina, uz nazivanje Gavrila Principa "srpskim teroristom". Na zapadu, dakle, ništa novo.

Inače, prvi koji je uputio pismo televizijskoj redakciji i producentu emisije bio je Aleks Glumac iz Sidneja. Ovaj momak rođen je u Australiji, ali je i u svom pismu/eseju iz istorije, TV autorima pokazao da daleko bolje od njih vlada prošlošću zemlje svojih predaka. On se nije samo na tome zaustavio. I posle emisije, ponovo je pisao "Devetki", istina u znatno kraćoj poruci od prve. Pored ostalog, rekao je da je duboko ogorčen izveštajem o Principu.

Posebno ga je, kao i mnoge druge u srpskoj zajednici, a verujemo i šire, pogodilo i to što emisija naginje da Srbe proglasi odgovornim za žrtve koje su podneli vojnici Anzaka.

"Čuvam moje apsolutno poštovanje za pripadnike našeg Anzaka, koji su se borili u Prvom velikom ratu i svestan sam u kolikoj meri je težak gubitak života", napisao je Glumac i zamerio autorima što su tako malo pokazali o Principu i spletkama koje su prethodile ubistvu nadvojvode Ferdinanda.

"U slučaju da niste znali, Australijanci su se borili zajedno sa Srbima kao saveznici i bili smo odlučni da porazimo oba carstva – i Otomansko i Austro-Ugarsko. Srbija je izgubila više od milion ljudi, mahom civila. Nadao sam se da ću u intervjuu videti više od Gavrila Principa (imenjaka i rođaka Principovog) jer sam siguran da je on imao mnogo da kaže o samom ubistvu i kako su ostale sile učestvovale. Kao što stari kažu – svaka priča ima dve strane."

 

Složno protiv laži

Aleks Glumac u ratu protiv medijskih vetrenjača
 

Aleks Glumac nikako nije ostao usamljen u reagovanjima. Stotine Srba, mahom mladih, uključile su se na društvenim mrežama ili u direktnom obraćanju, u osudu jednostranog medijskog izveštavanja o mladobosancima i atentatu. Evo nekih od njih:

Nada Elvis Višić: – Gde su oni (autori TV priloga) bili kad su se dogodile najveće poplave u istoriji Balkana, najviše pogodivši Srbiju, izazivajući mnoge smrti i milijarde štete na imanjima – ta priča nije dovoljno dobra za "60 minuta".

Robert Risteski: – Većina boraca za slobodu danas su nazvani teroristima. Samo glupo zapadnjačko pranje mozgova ljudi.

Jasminka Cvjetković: – Srbi bivaju pogrešno predstavljani kao teroristi kad god brane svoje domove i zemlju. Dobro bi bilo za "60 minuta" da naprave priču o Jasenovcu, o 700.000 Srba poklanih za vreme Drugog svetskog rata. Ili priču o svim našim manastirima uništenim od Albanaca na Kosovu. Ili možda o Srbima koji su prisiljeni da napuste svoje domove u Hrvatskoj.

Majkl Jovičić: – Da li je Linkolnov ubica terorista? Da li je Kenedijev ubica ikad nazvan teroristom? Da li je ubica Martina Lutera Kinga nazvan teroristom? Da li je ubica Boba Kenedija zvan teroristom? Da li je Gandijev ubica zvan teroristom? Naravno da nije. Pitam se kako bi nazvali ubistvo srpskog kralja?

Boban Lazarević: – Srbija se s razlogom borila zajedno sa saveznicima. Prestanite da blatite herojska imena onih koji su se borili protiv represivne austro-ugarske carevine.

Ljubiša Kos: – Moji dedovi (Srbi) borili su se u Prvom ratu u kome je pobijena većina srpskog muškog stanovništva. Razmislite ponovo ako pokušavate da menjate istoriju. Gavrilo Princip, svi mladobosanci Srbi, Hrvati i Muslimani izvršili su čin Ferdinadovog ubistva da bi zaštitili Bosnu od okupacije. "Mlada Bosna" je delovala na svojoj teritoriji koja je bila okupirana – a vođa okupatora bio je Ferdinand. Mi se borimo za pravdu. Smrt ili sloboda.

Rad Stanimirov: – Muka mi je od demonizacije srpskog naroda. Srbi u svojoj zemlji, braneći svoje domove od inostrane okupacije, uvek su nazivani teroristima. Čitajte istoriju Balkana možda dođete do istine. Ali, možda istina ne zanima one na vlasti.

 

Srbi i Oziji, rame uz rame

Željka Jakšić: – I Srbi (iste nacije kao i Gavrilo Princip) borili su se za Australiju i rame uz rame sa Australijancima. Kao građanka ove zemlje – Australije, užasnuta sam i ogorčena da vidim da vi (TV autori) upućujete na to da su Australijanci ginuli zbog Srba, okretanje jedne nacije protiv druge zbog nečega što je bilo pre 100 godina ne ulazi u okvire humanizma.

Miloš Drašković: – Prestanite pljuvati po mom narodu.

Siniša Rajak: – Australijski vojnici ginuli su na istoj strani na kojoj su se i Srbi borili.

Svake godine na Anzak, Srbi i Australijanci marširaju zajedno da označe pobedu protiv zajedničkog neprijatelja. Pokušaj menjanja istorije ne vređa samo srpsku populaciju u Australiji, nego i Australijance, sve one koji su umrli za slobodu.

Milan Vrhovac: – "60 minuta", treba da vas je sramota za ovakvo smeće, žuto novinarstvo koje, bez ikakve sumnje, označava Srbe kao agresivan narod, gladan rata. "60 minuta", imam temu za vas: Kako su NATO teroristi promenili svet? Možete da izveštavate o bombardovanju Libije i takođe bombardovanju Srbije 1999. Kako bi bilo da vidimo tu priču?

Dragan Jovanović: – Revizija fašističke istorije.

Siniša Mišić: – Kanal Devet, pre nego što uradite nešto ovako glupo, proverite najpre istorijske činjenice. Ako to ne činite, napravili ste genocid protiv istine. Vi, dakle, upućujete na to da se Anzak borio na pogrešnoj strani? Budite vrlo pažljivi.

Darlen Gaković: – Tražim pravdu za moj narod. Molim da predstavljate činjenice umesto antisrpske propagande. Gavrilo Princip je bio član Mlade Bosne, sastavljene od bosanskih Hrvata, Muslimana i Srba koji su želeli ujedinjenu, multietničku državu slobodnu od inostrane dominacije. Austrija je ilegalno anektirala Bosnu. Ti mladići iz Mlade Bosne bili su patriote.

Dubravka Ćećez-Kecmanović: – Iako je početak Prvog svetskog rata označen Principovim činom, sam taj čin ne može biti objašnjenje za taj rat. Ozbiljni istoričari otkrili su da su rat prouzrokovale važne ekonomske, društvene i političke sile u Austro-Ugarskoj imperiji i Nemačkoj. Sramota je za Australiju da učestvuje u falsifikovanju istorije. To vređa i sve one Australijance koju su se sa srpskim narodom zajedno borili protiv zajedničkog neprijatelja.

 

Ujedinjeni zemljaci

Ovo je samo mali deo postova koje su pisali ljudi mahom iz Australije, ali su se na zajedničkim stavovima ujedinili s njima i Srbi iz SAD, Kanade, Srbije, Sarajeva i drugih mesta. Komentari se nalaze na Fejsbuk portalima Aleksa Glumca, Kluba parada i drugih.

Upisani su postovi Mirka Kilibarde (Australija), Dragana Mihajlovića (Hombuš, Sidnej, Australija), Nevenke Radičević (Vulongong, Australija), Nedeljka Orašanina (Australija), Mire Malić-Kovačević (Brizbejn, Australija), Daniele Miladinović (Vindzor, Kanada), Dereka Benhema (Australija), Beki Vitas (Australija), Željka Torbice (Australija), Siniše Mišića (Australija), Nemanje Medića (Ruma, Srbija), Veljka Petkovića (Niš, Srbija), Neba Velisa (Australija), Saše Petrovića (Mladenovac, Srbija), Miodraga Novakovića (Barnabi, Kanada), Biljane Hajduković (Beograd, Srbija) i mnogih drugih.

 

Poruke i u "Vestima"

Poruke su stizale i na adresu "Vesti". Tako nam Snežana Trivuna iz Vorvika u Zapadnoj Australiji šalje pismo upućeno TV Devet u kome uz ostalo pita:

– Da li vi stvarno verujete da su jedna Francuska, Rusija i Engleska ušle u rat samo zbog jednog Principovog metka?

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here