Facebook
Pretili klanjem: Povorka ekstremista u Borovu Selu

Incident u Borovu Selu bio je unapred smišljen i s ciljem da se zaplaši jedna od najvećih i najhomogenijih srpskih sredina u ovom delu Hrvatske. Žalosno je što se sve to događalo pred očima policije, ističe Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske.

Crnogorac je, reagujući na događaj od nedelje, kada je za pravoslavni Vaskrs grupa navijača u centru Borova Sela uzvikivala “Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati” i “Ubij Srbina”, uputio otvorena pisma predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću i ambasadi SAD u Zagrebu, u kojima od njih traže da zaustave, kako je naveo sve goru situaciju za srpsku zajednicu.

“Srpska zajednica u Republici Hrvatskoj je najveća manjinska zajednica, a pogotovo na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, iako se od 1998. godine puno radilo na izgradnji mira i međunacionalnog pomirenja, u poslednjih par godina (HDZ-ove vlasti) stanje je sve gore, problema je sve više, a fizički incidenti prete da prerastu u još veći i akutniji problem”, deo je iz pisma upućenog predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

On je u pismu ambasadi SAD, kao jednog od ključnih garanta sprovođena Erdutskog sporazuma, zatražio da “upozore vladu Hrvatske” na sve brojnije međunacionalne incidente i govor mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

Crnogorac objašnjava za “Vesti” da je reč o smišljenom incidentu, koji prevazilazi sve dosadašnje u Vukovaru i okolini.

– Od oko 5.000 stanovnika Borova Sela, više od 90 odsto čine Srbi. U takvoj sredini, i to baš za pravoslavni Vaskrs, pojavi se grupa navijača koja viče “Ubij Srbina”, a policija obezbeđuje taj događaj i apsolutno ništa ne preduzima. Na kraju, imamo Srbe koji su u vladi Hrvatske koji lamentiraju nad sudbinom sunarodnika umesto da preduzmu nešto iz svojih nadležnosti – ogorčen je Crnogorac.

Incident u Borovu Selu osudio je i Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, koji je ocenio da Hrvatska i dalje živi u “nacističkoj prošlosti”.

– Činjenica da je grupu koja je uzvikivala “ubij Srbina” obezbeđivala ceo skup govori da je vlada Andreja Plenkovića po ko zna koji put poslala šovinističku poruku da prećutno odobrava zastrašivanje preostalih Srba u Hrvatskoj s ciljem da se isele sa svog viševekovnog područja – naveo je Linta i zatražio od Evropske unije da hrvatskim vlastima pošalje jasnu poruku da policija u najkraćem roku uhapsi i najstrože kazni sve učesnike defilea ulicama Borova Sela.

Reagovali kad su videli da se snima

Zoran Baćanović, načelnik opštine Borovo i funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke, koji je i napravio video-snimke s pozivima na ubistva Srba, ranije je izjavio da se povorka Hrvata vraćala s ceremonije odavanja počasti poginulim hrvatskim policajcima u akciji iz 1991. godine.

– Povorka se kretala ulicom Ratarska-Željeznička i vraćala se Bulićevom ulicom u pratnji policijskih vozila, a njeni učesnici su uzvikivali katastrofalne poruke, pogotovo ako imamo u vidu mesto u kome se to dogodilo i današnji praznik. Prišao sam koloni i napravio snimak. Tek kada je policija videla da snimam, reagovali su, zaustavili kolonu i počeli da legitimišu pojedince – kazao je Baćanović za Radio Borovo.

Povod za prepucavanje

I ovaj događaj je bio povod za novo prepucavanje lidera SDSS Milorada Pupovca i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

“Šta je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon? Još će biti da sam ja kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao”, poručio je Milanović na Fejsbuku.

Pupovac mu nije ostao dužan.

– Podsticanje na mržnju i nasilje zaprećeno je za svakoga, a kamoli za predstavnika vlasti. Nisam govorio samo o jednom predstavniku državnog vrha, nego govorim i o izvršnoj vlasti, kako onoj pre ove, tako i ovoj – odgovorio mu je predsednik SDSS-a.