EPA/Elvis_Barukcic

Austrijskom parlamentu podneta je nova inicijativa za zabranu ustaškog okupljanja u Blajburgu. Sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke, podnele su zajedničku inicijativu krajem prošlog meseca, koja je početkom juna u Odboru za unutrašnja pitanja povučena sa zahtevom na doradu. Sabina Šac, poslanica Socijaldemokratske partije, potvrdila je da je dorađena verzija inicijative ponovo predata Odboru za unutrašnja pitanja.

– To što su Narodna partija i Zeleni na prošloj sednici Odbora za unutrašnja pitanja odložili usvajanje inicijative me je iznenadilo. Međutim, pritisak se isplatio i raduje me što smo mogli da se dogovorimo da ministru unutaršnjih poslova damo jasan nalog za delovanje da konačno zabrani ustaško okupljanje – istakla je Šacova.

Inicijativa je dorađena i sa zahtevom dveju partija da se organizatoru skupa zabrani kupovina nekretnina, što je važno, jer se time olakšava zabrana okupljanja. Inače, ove godine komemoracija u Blajburgu nije mogla da se održi zbog korona virusa, a organizatori su planirali da se okupe iduće godine.

– Do sada se činilo da samo pandemija može da spreči ovo desničarko okupljanje. Imamo, međutim, istorijsku odgovornost da sprečimo takve skupove – upozorila je Šacova.