Pixabay.com

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober istakao je danas da se stopa dnevne infekcije ustalila ispod jedan odsto, čime je Austrije trenutno gotovo jedinstvena u Evropi i najavio kretanje ka postepenoj normalnosti u zdravstvenom sistemu zemlje.

– Situacija u Austriji je već danima stabilna i zadovoljavajuća. Danima imamo stopu dnevnog rasta infekcija na nivou ispod 1 odsto. To je stabilna i dobra situacija – podvukao je Anšober na konferenciji za štampu.

On je preneo da je do sada registrovano 14.534 inficiranih, a u odnosu na protekla 24 sata broj je porastao za 0,8 odsto.

Tokom poslednja 24 sata zabeleženo je 107 novoinficiranih, čime se, kako je konstatovao, broj spušta na dvocifrenu cifru.

U isto vreme registrovano je i 718 izlečenih, tako da je broj aktivno obolelih pao na ispod 5.000 i dostigao je 4.971.

Broj hospitalizovanih isto stalno pada i stigao je na 909, od kojih je 227 na intenzivnoj nezi.

Što se faktora reprodukcije virusa tiče on je sada na 0,63 i stalno se dalje spušta.

Podsetio je da je cilj vlade bio da taj faktor spusti na 1, a sada se ide na znatno ispod tog cilja.

Broj umrlih dostigao je 431 i, prema rečima ministra, i po tom broju je Austrija u međunarodnom poređenju dobra, jer ima stopu smrtnosti kao i Nemačka, sa stabilnim razvojem, a ne sa velikim rastom prisutnom i nekim drugim zemljama.

– Naša nada i cilj je da sprečimo drugi talas infekcije, iako, zbog postepenog popuštanja mera, moramo računati sa fluktuicacijama, ali ne želimo ponovo da imamo eksponencijalni rast – objasnio je Anšober.

Rekao je da je cilj da se i u zdravstvu polako popuste restriktivne mere, te najavio da će pokrajine izraditi plan za postepeni povratak normalmanijem radu.

Podsetio je da je 12.marta vlada dala preporuku da se operacije koje nisu akutno medicinski potrebne odlože, kako bi se obezbedili kapaciteti.

– Zaštita zdravstvenog sistema I dalje ostaje najveći prioritet i zato ostaju na snazi restrikcije po pitanju poseta. Moramo gledati da imamo dovoljno rezervnih kapaciteta, jer ne znamo da li će za tri nedelje situacija biti potpuno drugačija – ukazao je on.

Anšober je kazao da je cilj labavljenjem restrikcija da ne dođe do negativnih posledice po zdravlje obolelih od drugih bolesti.

Što se tiče lekarskih ordinacija kazao je da nije bilo naloga za njihovo zatvaranje, ali su bile suočene sa umanjenjem obima arada.

Sada ordinacije, prema njegovim rečima, treba postepeno da idu ka normalnom radu uz određene uslove.

S tim u vezi rekao je da je Lekarska komora izradila preporuke prema kojima je potrebno telefonsko zakazivanje, držanje odstojanja u čekaonicama uz nošenje maski, i u slučaju sumnje u kovid infekciju korišćenje zaštitne opreme.

– Važno je da krenemo u pravcu normalnijeg zdavstvenog opskrbljenja građana, ali svakako još nećemo imati potpuno normalnu situaciju – podvukao je Anšober.

Član Kriznog štaba Mihael Binder istakao je da neće u bolnicama još nedeljama biti moguć normalan rad, dodajući da će se sada izraditi plan za postepeni povratak, ali i da treba imati u vidu da i dalje ima kvid bolesnika.

Rekao je da treba ići ka tome da se ponovo obavljaju ranije planirane operacije, a koje nisu bile hitno medicinski potrebne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here