EPA-EFE

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova izjavila je da je stopa smrtnosti od virusa korona u Rusiji 7,5 puta manja nego u celom svetu.

Ona je to izjavila u emisiji „Vesti nedelje“ na kanalu „Rusija 1“.

Nedavno je list „Fajnenšel tajms“ objavio da bi smrtnost od virusa korona u Rusiji mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike.

Prema zvaničnim podacima, u aprilu je od kovida 19 u Moskvi i Sankt Peterburgu umrlo 629 ljudi. Međutim, kako tvrdi list, pozivajući se na sopstvenu analizu, u oba grada je tog meseca umrlo 72 odsto više ljudi u odnosu na prosek u poslednjih pet godina: 1.841 osoba u Moskvi i 232 u Sankt Peterburgu, što je ukupno 2.073 osobe.

Golikova je tada rekla da Rusija nikada nije manipulisala zvaničnom statistikom. Prema rečima predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, u Rusiji nema svesnog smanjivanja broja smrtnih slučajeva zbog kovida 19.

Reagovala je i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je rekla da će redakcijama listova „Fajnenšel tajms“ i „Njujork tajms“ biti upućeni zahtevi da demantuju objavljene dezinformacije o virusu korona u Rusiji.

Prema poslednjim podacima, u Rusiji je za protekla 24 časa od virusa korona umrlo još 119 ljudi, čime je ukupan broj preminulih porastao na 2.537.

Pored toga, broj novoobolelih porastao je za 9.200 do ukupno 272.043, navodi se u saopštenju.

Najviše novoobolelih registrovano je u Moskvi, čak 3.505 ljudi, dok je u Moskovskoj oblasti zabeleženo 937 novih slučajeva, a u Sankt Peterburgu – 525.

Tokom jučerašnjeg dana iz bolnica je pušteno 4.940 ljudi, čime je ukupan broj izlečenih porastao na 63.166.

1 COMMENT

  1. Представник СЗО у Русији је наша земљакиња др.Мелита Вујновић

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here