M. Vlašić
Podrška porodice na prvom mestu

Godina 2008. označila je, barem što se Australije tiče, početak dominacija srpskog tenisa. Na Australijen Openu te godine Nenad Zimonjić je u meštovitom dublu osvojio šampionat, a onda je u velikom finalu muškog turnira prvi put u istoriji zaigrao jedan Srbin.

Tada 21-godišnji Novak Đoković je osvojio prvu od svojih devet titula u Melburnu, što je za sve nas bilo mnogo više od tenisa i više od sporta. Bila je to inspiracija kakva se ne zaboravlja!

Zahvaljujući Đokoviću, ime Novak je ubrzo postalo najpopularnije među Srbima širom sveta, pa je tako postalo i najlepše srpsko ime i za Snežanu Jaćimović iz Perta, koja je svog sina nazvala Novak, kada se rodio 2009.

“Veliki” Novak je u godinama koje su usledile nastavio da bude inspiracija mnogima, pa tako i malom Novaku Jaćimoviću koji je 2013. sa samo četiri godine počeo da trenira tenis i poželeo da u budućnost bude – novi Nole.

Na terenu sa najboljim teniserom sveta

Mlađani Jaćimović je 2018, 2019. i 2020. imao priliku da izađe na teren i prebaci nekoliko loptica sa najboljim teniserom sveta na Australijen Openu i to je nešto što ovaj dečak nikada neće zaboraviti. U istom periodu, mali Novak je trenirao u TS Zapadne Australije i prošle godine imao privilegiju da i sam zaigra na dečjem “Super10s” turniru u Melburn Parku.

Ove godine nije imao priliku da prisustvuje AO, jer je sa porodicom u Banja Luci. Zato smo i razgovor s njegovom majkom Snežanom počeli pitanjem – otkud to da je porodica sada u RS?

– U julu 2020. došli smo u Dubrovnik na turnir koji je na žalost otkazan zbog korone, ali je Novak ostao u teniskom kampu da trenira. Posle Dubrovnika smo došli u Republiku Srpsku, tačnije u Banja Luku gde je Novak nastavio treninge. Njegov trener je Bojan Mičić, s kojim radi već četiri godine svakog leta kada dođemo u rodni kraj. I sada treniraju zajedno, a Novak je u martu ove godine dospeo na treće mesto rang-liste u Bosni i Hercegovini za tenisere do 12 godina.

Dva Novaka: Mališan u zagrljaju idola

Koje je još sportske rezultate Novak postigao u svom uzrastu?

– U februaru je igrao finale Zimskog prvenstva RS i 25. aprila ove godine je osvojio Prvenstvo RS u kategoriji do 12 godina. Takođe je skupljao loptice na turnirima Challenger Beograd i Serbia Open, gde se opet susreo sa svojim sportskim idolom, Novakom Đokovićem i dobio još jedan suvenir od svetskog broja 1.

Imate li adekvatnu podršku Teniskog saveza Australije?

– TS Australije, nažalost, ne pruža podršku juniorima, ali glavni trener u Savezu Zapadne Australije je uvek podržavao Novaka i raduje ga njegov napredak.

Kakvi su planovi za naredne nastupe na turnirima u RS i Australiji?

– Australija nema dovoljno turnira za mlađe kategorije, pa je u ovoj celoj situaciji kada je povratak gotovo nemoguć, na neki način sreća što smo u Banja Luci, jer ovde Novak može da igra državne i ETA turnire u dve kategorije: ispod 12 i ispod 14 godina.

U doba pandemije, ograničenog kretanja i drugih restrikcija, ispostavilo se kao i mnogo put u životu, da su naizgled izrazito negativne prilike, kao što je nemogućnost povratka u Australiju, u stvari ispala dobra za talentovanog tenisera.

Novak je marljivo radeći ovaj period iskoristio za svoj napredak, sportski razvoj, učešće na turnirima kojih u Australiji nema u tolikoj meri za njegov uzrast, kao i za titule koje je u međuvremenu osvojio.

Budući majstor: Novak Jaćimović

Koreni u Teslinom zavičaju

“Novi Nole” je iz sportske porodice, jer je majka Snežana igrala košarku, pa ne čude uspesi mladog sportiste. Ipak, za ulazak u svetsku klasu i za zvanje naslednika Novaka Đokovića na teniskom tronu, potrebna je i doza genijalnosti.

Ako uzmemo u obzir da mladi Novak Jaćimović vuče korene iz Like, tačnije iz kraja Nikole Tesle, jer je majčino devojačko prezime Pokrajac, onda smo pronašli kariku koja nedostaje za svetsku slavu. Ostaje samo da vredno trenira i veruje u snove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here