Stopiran uvoz polovnjaka u Srbiju?!

0

Novi Pravilnik o uvozu polovnih automobila, koji je trebalo da uvede red u ovu oblast, za samo nedelju dana od početka primene doveo do blokade uvoza
 

Naime, otkako je posle uskršnjih praznika počeo da se primenjuje pravilnik koji predviđa da se pregled uvoznih vozila, umesto na carini, od sada radi u šest organizacija u zemlji, više hiljada vozila u celoj Srbiji još uvek čeka uverenje o tehničkom ispitivanju.

– Bez uverenja o ispitivanju vozila, ne možemo dalje u proces carinjenja, a situacija na terenu je takva da se jedno vozilo pregleda više od sat vremena. Iako u Ageniciji za bezbednost saobraćaja tvrde da imamo mogućnost da kontrolisanje vozila uradimo u

Preglede vrše:

– Centar motornih vozila AMSS
– Mašinski fakultet Niš
– Mašinski fakultet Beograd
– Centar za motore i vozila Vinča
– Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu
– Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu

šest institucija i na 166 ispitnih mesta, evo, konkretno u Subotici se to svelo samo na Auto-moto savez Srbije (AMSS) i prinuđeni smo da preglede radimo na tom mestu.

 

Kakav je haos u pitanju, najbolje vam govori podatak da u zemlju svakodnevno uđe na desetine šlepera, a da svaki šleper nosi 10 automobila. Samo za ovih nedelju dana stvorio se ogroman čep od nekoliko hiljada vozila širom Srbije koja čekaju na uverenje o kontrolisanju automobila – rezigniran je Dragan Teodosijević, jedan od subotičkih špeditera. On dodaje da je dodatni problem taj što špediteri moraju vozila u roku od 72 sata od ulaska u zemlju smestiti u magacin carinarnica.

 

– Magacini su prepunjeni, faktički više nemamo mesta za naša vozila, pa smo automatski u prekršaju. Ovo je strašno. Ne mogu da verujem da su dozvolili da novi pravlinik stupi na snagu, a da pritom ne obezbede uslove tehničke uslove na terenu, da se taj pravilnik i sprovodi. Na ovaj način su nas onemogućili da radimo, i čini mi se da je ovo smišljeno namerno, kako bi se u potpunosti blokirao uvoz polovnjaka – navodi naš sagovornik.

 

Problem sa pregledima vozila, kako navodi Teodosijević, imaju i špediteri širom Srbije, a

U BiH uvoz za dan

Za razliku od Srbije, kako tvrde špediteri, gde se pregledi vrše u samo šest ovlašćenih institucija, u Bosni i Hercegovini ovu kontrolu može da radi svaki servis koji se prijavio za ovu delatnost i dobio sertifikat od države, pa se proces uvoza i carinjenja vozila završava u jednom danu.

 

kako navode njegove kolege u Beogradu, u poslednjih nedelju dana više od 500 automobila čeka kontrolu u glavnom gradu.

 

AMSS: Pregledali više od 200 vozila

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanja ko je odgovoran za haos oko izdavanja uverenja o kontrolisanju vozila, a u Centru za motorna vozila AMSS-a, ističu da su od početka nedelje pregledali „više od 200 vozila“.

– Zahtevi koji su podneti za veliku većinu vozila nisu kompletni u pogledu potrebne dokumentacije i dokaza o uplati propisanih taksi, tako da se za ista još uvek ne mogu završiti procesi ispitivanja i izdati uverenja. Kako je propisano da se kontrolisanje vozila koja se uvoze obavlja pre postupka carinjenja, trebalo bi da uvoznici, prilikom prijave carinarnici, odmah predaju zahtev i za izuzeće vozila iz skladišta – navodi Mirko Gordić, direktor sektora pregleda vozila i ekspertiza u Centru za motorna vozila AMSS, i dodaje da procedura izuzeća vozila može da bude uzrok smanjenja pojavljivanja vozila na ispitnim mestima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here