Stradao od onih koji su ga proterali

0

Žandarm Stevan Sinđelić je naš drug, prijatelj, brat koji je poginuo braneći svoju državu: Đokica Stanojević, predstavnik raseljenih Srba iz Đakovice
 

– Potpuno smo van sebe. Oni su iz Đakovice i svi smo ih znali. Zabranili su nam da uđemo u grad, a onda nas je vest da je preminuo potpuno dotukla. Prvo smo čuli da je prebačen na VMA, ali smo se molili i nadali da će se izvući. To je naš drug, prijatelj, brat koji je poginuo braneći svoju državu – kaže za "Vesti" Đokica Stanojević, predstavnik raseljenih Srba iz Đakovice

.
Uz blagoslov vladike Teodosija, kaže on, najbliža familija ubijenog žandarma je hitnim vozilom prebačena u Kosovsku Mitrovicu. 

 

Stanojević dodaje da je 150 Đakovčana, koliko ih je bilo u tri autobusa, razočarano i uvređeno zbog poniženja koje su doživeli na ulasku u rodni grad.

 

Liturgiji i slavskom ručku su prisustvovali u manastiru Visoki Dečani.
 

Strah od povratka Srba

Marjan Šarić kaže da su za praznik i ranije u Mušutiše dolazila jedan ili dva autobusa Srba, ali da je ovo prvi put da su im je zabranjen ulazak u selo.
– Po priči Albanaca iz policije, ovo je bilo najmasovniji dolazak. U autobusima je bilo više od 150 Srba, pa su se navodno uplašili da je reč o povratku, a ne o verskoj poseti.

– Nas nisu pustili u Đakovicu. Zar ne mogu čak ni Kfor i Euleks i kosovska policija da nam garantuju bezbednost. Da ne možemo ni da prođemo pored svojih kuća. To je uvreda i poniženje i za nas, ali i za njih, da ne mogu da dozvole Srbima da proslave veliki verski praznik tamo gde su rođeni – kaže Stanojević.

Nekoliko stotina Albanaca juče ujutro i u selu Mušutište blokiralo prolaz raseljenim Srbima iz Suve Reke i okolnih sela koji su u tri autobusa krenuli do mesne crkve da obeleže praznik Velike Gospojine. Marjan Šarić iz Orahovca došao je ranije sa još trojicom Srba iz tog mesta i Velike Hoče.

 

Za "Vesti" priča da su oko osam ujutru ujutro videli samo grupu mladića od 20 do 25 godina.

– Videli smo da nema autobusa i čuli da ih je prvo pola sata držala kosovska policija ispred Suve Reke, a onda ih je na ulasku u selo dočekalo stotinu demonstranata s transparentima i zastavama Albanije uzvikujući "UČK!". Pokušali smo da zovemo i ministra Dalibora Jevtića, Oebs i Unmik… Demonstranti se razišli kada je policija vratila autobuse odakle su došli – priča Marjan.

Šarić dodaje da je i njih posle liturgije dočekala grupa demonstranata ispred crkve.
– Nije nam bilo svejedno. Pokazivali su nam srednji prst i dobacivali. Ovo je očigledno bilo planirano. I dva dana ranije videli su nas kada samo čistili portu crkve, ali nije bilo problema.

 

Ministarske suze

– Sprečavanje raseljenih Srba da posete svetinje u Mušotištu i Đakovici nedopustiv je čin, ravan zabrani propovedanja svoje vere – kaže ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
– Sprečavanje Srba da čak uprkos najavi posete svetinje i obeleže praznik nezamislivo je u današnjem vremenu. Treba da težimo ka međusobnom pomirenju i da idemo u pravcu da svi budemo jednaki i da svaki vernik može nesmetano da poseti svoju svetinju, ali danas se dešava upravo suprotna stvar – izjavljuje Jevtić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here