EPA/Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin

O malo kom zvaničniku se piše kao o ruskom predsedniku Putinu, posebno o njegovom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Vladimir Putin navodno putuje u inostranstvo s timom telohranitelja koji skuplja njegov izmet i mokraću u kovčeg koji se nosi sve do Moskve, a sve iz straha da bi to moglo da otkrije previše o njegovom zdravlju, piše “Hindustan tajms”.

Prema članku, koji su dva ugledna novinara prvi put objavila u francuskom časopisu “Pari Mač”, ovaj tim od oko šest ili sedam pripadnika bezbednosnog osoblja Ruske Federalne službe zaštite (FPS) odgovoran je za pratnju ruskog predsednika do toaleta tokom njegovih putovanja, a zatim i za skupljanje izmeta u poseban kovčeg, kako bi zaštitili curenje bilo kakve “tajne” o Putinovom zdravstvenom stanju.

Nagađanja su krenula nakon što je video, koji je na internetu podelio novinar BBC, postao viralan. Na videu se vide dve osobe kako čuvaju stražu na vratima, dok još dve osobe izlaze iz toaleta, od kojih jedna nosi kofer. Tada izlazi još jedan telohranitelj, a za njim Putin, uz još dva čuvara.

Plaši se stranih službi

Taj je čin prvi put primećen tokom Putinovog putovanja u Francusku 2017, a zatim kasnije i 2019, kada je sličan fenomen uočen tokom njegovog putovanja u Saudijsku Arabiju.

Kako navodi “Independent”, Putin tu praksu sprovodi od kad je preuzeo vlast u Rusiji. Cilj je, navodno, da se sakriju informacije o Putinovom zdravlju i njegovim potencijalnim bolestima od njegovih suparnika.

– Putin se boji mogućnosti da bilo kakve informacije o njegovom zdravlju dođu u ruke stranih obaveštajnih službi. On želi da projektuje sliku da će vladati Rusijom još jako dugo vremena, kako bi sprečio svaki haos povezan sa promenom vlasti – ističe Rebeka Kofler, bivša obaveštajna članica DIA.

Nagađanja o Putinovom zdravlju su se intenzivirala otkako su se pojavili izveštaji da boluje od raka. Glasine o njegovom narušenom zdravlju dodatno su porasle nakon što je američki tabloid “Njujork post” objavio fotografiju na kojoj se vidi kako Putin sedi sa ćebetom koje mu je prekrilo kolena tokom parade u Moskvi povodom Dana pobede Rusije.

4 COMMENTS

  1. А да није ово “коферче судњег дана”? Од њега се председник Путин не одваја ни кад иде у тоалет.

  2. Nosim i ja malo koferce kad idem u vc. Unutar koferceta su casopisi koje citam dok obavljam prirodnu nuzdu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here