pixabay.com
Foto: Ilustracija

Snažan zemljotres koji je juče pogodio Hrvatsku novi je povod austrijskim političarima da zatraže zatvaranje nuklearne elektrane Krško u Sloveniji.

– Ovo postojenje iz 1981. godine je projektivano da radi najviše 40 godina. Zbog toga mora najkasnije 2023. godine da se obustavi njegov rad. Ne smemo gledati skrštenih ruku produženju rada – poručuje sekretar za ekologiju pokrajine Štajerske Usrula Lakner.

Kaže i da je aktuelni zemljotres pokazao još jednom potrebu da se ugasi nuklearka.

I pored brojnih razgovora i zahteva Austrije, Slovenija nije do sada želela da “isključi” Krško.

– Bili smo svedoci stravičnih slika iz Černobilja, ali i Fukušime. Zato se nadamo da će odgovorni u susednoj Sloveniji odustati od svojih namera produženja rada Kršku – podvukla je ona.

I Zeleni Štajerske podržavaju ovaj stav i ocenjuju da zastarela nuklearka u susedstvu nema budućnost.

– Planirano produženje rada do 2043. godine je neprihvatljiv rizik – naglasila je šefica poslaničkog kluba Zelenih Sandra Krautvašl.

Ona je istakla da do sada nije nijedna nuklearka toliko dugo radila, a Krško već danas ima velike nedostatke.

– Učestalost potreba su dovoljan povod da se reaktor jednom zauvek ugasi. Posebno zbog činjenice da se ovaj zemljotres mogao jasno osetiti i kod nuklearke Krško i samo je pitanje vremena kada će nastati šteta na njoj – poručuje šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u Štajerskoj Mario Kunasek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here