pixabay.com
Kotor

Crna Gora je uvela sankcije Rusiji, ali ceo turistički sektor te zemlje strahuje za budućnost bez ruskog novca.

Crna Gora dugo je bila magnet superjahtama, turistima i ruskim špekulantima na tržištu nekretnina, ali sada se suočava sa neizvesnom budućnošću. Nakon što se ta jadranska zemlja obavezala da će uvesti sankcije Rusiji po uzoru na EU, nekad pouzdani dotok novca iz Rusije doveden je u pitanje.

Bilo kakav udarac za ekonomiju mogao bi se pokazati kobnim za zemlju sa samo 620.000 stanovnika. Otprilike četvrtina ekonomije otpada na turistički sektor, koji je u velikoj meri više od decenije “hranila” Rusija – navodi se u reportaži.

– Sviđaju nam se Rusi i zavisimo od njih – kaže Danica Kazanegra Gregović, izvršna upravnica turističke agencije “Guliver Montenegro” u Budvi.

Na glavnom šetalištu u Budvi najčešće se čuje ruski jezik – tu su i lokali i škole namenjeni ruskim iseljenicima, čija zajednica broji nekoliko hiljada ljudi. Gregovićevoj i mnogim drugim osobama sankcije za ruske finansijske institucije i zabrana letova izazivaju strah od negativnih posledica.

Crna Gora, zavisna od turizma i teško pogođena pandemijom, željno je očekivala predstojeću sezonu, jer su je svi videli kao mogućnost da se profitira od turista željnih putovanja. Ali, novac koji je pristizao na tržište nekretnina duž crnogorske obale prestao je “teći”, jer je Rusima sve teže da premeštaju svoje pare u inostranstvo.

Godinama su bezvizni režim i blagi zakoni o ulaganju stvarali temelje za dotok ruskog novca u Crnu Goru. To je izazvalo nagli skok na tržištu nekretnina, koji je nekad netaknuti krajolik crnogorske obale pretvorio u gomilu stambenih zgrada i stanova.

– Većina novca koja se ulagala u obalu stizala je iz Rusije – objašnjava Dejan Milovac, zamenik izvršnog upravnika antikorupcijske grupe “Mans”.

Rusi čine većinu korisnika crnogorske politike ekonomskog državljanstva, koja pojedince nagrađuje pasošima. Nešto više od 65 odsto takozvanih “zlatnih pasoša” u poslednjih 14 meseci dodeljeno je ruskim državljanima.

Ali, nakon sankcija, dve različite agencije za nekretnine u Budvi objavile su da je kupovina nepokretne imovine u gradu stala. To se dešava nekoliko meseci pre turističke sezone i dovešće do problema koji će naštetiti poslovanju.

Crnogorski političari pokušali su da umanje strahove nakon što je Vlada obećala uvođenje sankcija Rusiji, u skladu sa onima koje je uvelo 27 članica EU. Rat i njegove posledice narušavaju viševekovne odlične odnose između Rusije i Crne Gore, koje dele slovensko i pravoslavno nasleđe.

Nakon što se Crna Gora osamostalila 2006. zemlja je izgradila stabilne odnose sa Moskvom i ubrzo postala omiljena destinacija za Ruse – podsećaju agencije.

2 COMMENTS

  1. Bila je super destinacija ali sada Dritan upravlja i biće destinacija za albance. Zahvalite se njemu i Briselu.

  2. Sto bre?
    Da I’m sacuvaste jahte I neuveste sankcije rublje bi bile tu.
    Nema veze, sad ce Amerikanci na odmor sa dolarima, Al za jedno 100god.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here