EPA/Christian Bruna
Hajnc-Kristijan Štrahe sa suprugom Filipom

Bivši austrijski vicekancelar i nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, godinu dana nakon korupcionaške afere “Ibica”, zbog koje je morao da se povuče iz politike, tvrdi da je bila najveća greška što je podneo ostavku na mesto predsednika stranke.

On je, u intervjuu bečkim dnevnicima “Kronen cajtung” i “Prese”, kazao da je “u duhu državno političke odgovornosti ” želeo da spasi vladu.

– Kancelar Sebastijan Kurc mi je obećao nastavak koalicije ako podnesem ostavku. Kao lider FPO, posmatrano iz današnjeg ugla, nisam morao da se povučem. Sada smatram da je bilo ispravno povući se sa mesta vicekancelara, ali da je bila greška napuštanje mesta šefa FPO – objasnio je Štrahe.

Kaže da je potcenio koliko će nekadašnji saborci iskoristiti situaciju i želju za vlašću Kurca i njegove Narodne partije (OVP).

Što se tiče bivše partije, Štrahe naglašava da je takozvani “treći tabor” potrebniji Austriji nego ikada, jer aktuelno stanje, kako je rekao, “boli”. Ocenio je da pod Herbertom Kiklom i Norbertom Hoferom, koji su aktuelno na čelu FPO, slobodarske vrednosti nemaju nikakav značaj.

– Za Hofera idealna FPO bila bi satelit OVP, a za Kikla to bi bila austrijska verzija mađarskog Jobika – rekao je Štrahe.

On je istakao da je za njega FPO stranka koja je zasnovana na vrednostima iz 1848. i viziji slobodnog, socijalnog, građanskog društva i dodao da će s tom vizijom izaći na bečke izbore na jesen.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime