Tanjug

Prištinska vlast preduzela je novi progon Srba na Kosovu i Metohiji, a ovog puta je udarila ne samo na građane, već i na čelnike Srpske liste. Na teret im se stavlja “napad na ustavni poredak Kosova” tokom prošlogodišnjih višednevnih protesta Srba na prelazima Jarinje i Brnjak zbog jednostranih poteza Prištine u vezi sa registarskim tablicama.

Na spisku osumnjičenih se nalaze 72 lica srpske nacionalnosti, a iz Srpske liste poručuju da se neće odazvati na saslušanje u svojstvu osumnjičenih i apeluju na građane da u slučaju poziva učine isto, jer je reč o čistom političkom progonu.

Advokat Goran Petronijević, predsednik Centra za obnovu međunarodnog prava smatra da su dva razloga ovog apsurdnog ponašanja političkih predstavnika kosovskih Albanaca.

– Sama činjenica da su zbog demonstriranja osumnjičeni za rušenje ustavnog poretka države koja ne postoji je apsurd. Čak i da je priznata, to bi bila glupost, pošto činjenično stanje na terenu tokom protesta ne odgovara ovakvoj kvalifikaciji dela. Radi se o pritisku i zastrašivanju Srba kako bi nastavili da se iseljavaju i beže sa KiM, kao i da spreče povratak onih koji bi da se vrate u svoje domove. Postoji i drugi razlog, a to je učvršćivanje pozicije Aljbina Kurtija – komentariše Petronijević za “Vesti” potez Prištine.

Poziv na otpor

Pozivi za saslušanje u Prištini upućeni su predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, potpredsedniku Igoru Simiću i članu predsedništva Slavku Simiću, ali se oni ističu da se tim pozivima neće odazvati, kao ni ostali članovi, niti bilo ko sa spiska tužilaštva u Prištini.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da će u slučaju da Priština krene da hapsi ljude sa spiska biti organizovan otpor svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima, pa i građanskom neposlušnošću.

Ovo su potvrdili predsednik Goran Rakić i član Predsedništva Slavko Simić koji nisu prihvatili pozive za saslušanje.

– Želim da napomenem da je jedinstvo po ovom pitanju veliko i niko sa tog spiska nije hteo da primi poziv koji je Priština uputila – rekao je Simić.

Inače, Goran Rakić je u aprilu obelodanio da je kosovsko specijalno tužilaštvo pokrenulo postupak protiv najmanje 70 Srba zbog protesta 2021. godine na prelazima Jarinje i Brnjak u vezi sa registarskim tablicama, a pod optužbom za navodni napad na Ustavni poredak Kosova.

Nema razdora

Naveo je da su to postupci protiv običnih građana privrednika, ali i gradonačelnika i poslanika, u kom je Priština unapred osudila optužene Srbe.

– Zato niko od naših građana, privrednika i političkih predstavnika ne treba da primi ovaj poziv, niti da se na njega odazove. Koliko je perfidna igra Prištine vidi se kroz nameru da se među nama unese razdor. Njihov spisak nije konačan, pa ih pozivam da na njega stave i mene, Igora, Slavka, Milovića, jer smo i mi bili na tim protestima sa svojim narodom i uvek ćemo biti – kazao je tada Rakić.

Dobar i loš policajac

Politički predstavnici u Prištini, prema rečima Gorana Petronijevića, ništa ne rade sami.

– Ako iz njih nije Vašington, onda je London i oni se kao dobar i loš policajac igraju, inače vrlo rovitom situacijom na KiM – ocenio je Petronijević.

Neće nas uplašiti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o progonu čelnika Srpske liste.

– Prevario se svako ko misli da će uplašiti Srbe na KiM. Nije to ni jačima uspelo, neće ni Kurtiju koji bi da ruši mostove saradnje i mira. Srbi će ostati jedinstveni u odbrani legitimnih prava – napisao je na Tviteru.

ROSU puca u leđa

Srbi sa KiM, da podsetimo, u drugoj polovini septembra 2021. protestovali su 12 dana na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak zbog odluke Prištine da srpske registarske tablice zameni privremenim prilikom ulaska na KiM. Razlog za proteste bilo je i raspoređivanje specijalnih jedinica ROSU na Jarinju i Brnjaku. To je izazvalo uznemirenost među Srbima koji su blokirali i puteve ka administrativnim prelazima.

Tada je u Zvečanu ranjen Srećko Sofronijević metkom u leđa kad su pripadnici kosovske policije otvorili vatru na okupljene građane. U neredima je povređeno još šest Srba. Kako bi sprečila pogrom, intervenisala je i Vojska Srbije čije su se oklopne jedinice pojavile na graničnim prelazima dok su administrativnu liniju nadletali srpski migovi. Tek tada je Priština pristala da spusti tenziju, pa su protesti završeni posle dogovora Prištine i Beograda o deeskalaciji situacije na severu.