Štrajk 800.000 radnika u Francuskoj

0

Zbog nezaposlenosti od preko 10 odsto, malih plata, visokih životnih troškova i reforme penzijskog sistema protestovalo je, prema podacima sindikata koji su proteste organizovali, i preko 40 odsto nastavnika, a štrajkovali su i zaposleni u ministarstvima i sudovima, kao i radnici u sistemu saobraćaja.

 

Lideri sindikata pozvali su predsednika Nikolu Sarkozija da organizuje sastanak na kome bi zajedno razmotrili kako da se povećaju plate i upozorili su vladu da će naići na odlučan otpor u pogledu planirane reforme penzijskog sistema, javio je Rojters.

 

"Nezaposlenost je sve veća, potrošačka moć sve manja, postoji realna zabrinutost za budućnost zemlje", rekao je šef jednog od najvećih sindikata u zemlji CFDT Fransoa Čerek, istakavši da se u narednim nedeljama, uoči tradicionalnih demonstracija koje se održavaju na Praznik rada, 1. maj, očekuje porast broja učesnika protesta.

 

Blok desnog centra predsednika Sarkozija pretrpeo je u nedelju ubedljivi poraz u drugom krugu regionalnih izbora, na kojima je trijumfovala opoziciona Socijalistička partija.

 

Sarkozi je na katastrofalni izborni poraz reagovao smenom ministra rada Gzavijera Darkosa, koji je bio odgovoran za reformu penzijskog sistema i na njegovo mesto doveo ministra finansija Erika Verta.

 

Lideri sindikata smatraju da promene u kabinetu neće ni na koji način uticati na oživljavanje privrede i optužuju predsednika da ne shvata da se raspoloženje u Francuskoj promenilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here