Štrajk glađu 17 radnika AHA Mure Prvi maj: “Do poslednje kapi krvi!”

0

Poverenici oba reprezentativna sindikata – Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i "Nezavisnost" koji takođe štrajkuju glađu, predali su u načelstvu Pirotskog okruga pismo premijeru Aleksandru Vučiću u kojem traže pomoć.

 

"Glad i nemaština su nas naterali na ovaj korak. Platu ne primamo već tri meseca. Ne tražimo milostinju već tražimo da radimo i zaradimo" (Foto: Ilustracija)
 

"Glad i nemaština su nas naterali na ovaj korak. Platu ne primamo već tri meseca. Ne tražimo milostinju već tražimo da radimo i zaradimo. Nećemo odustati. Štrajkovaćemo do poslednje kapi krvi", rekao je poverenik ASNS Vladica Marinković.

 

Poverenik sindikata "Nezavisnost" Saša Potić rekao je da je "svih 1.300 radnika u nekom vidu štrajka jer ne primaju platu tri meseca. Tražimo pomoć države koja nas je prodala. Neka nam sada ponudi neko rešenje", rekao je Potić.

 

"Ovo je poslednji pokušaj da se reši status preduzeća. Štrajkovaćemo dok se ne reši naš status" – rekla je radnica Karolina Rančić koja se odlučila na štrajk glađu.

 

U septembru 2012. britansko-slovenačka firma "AHA grupa" kupila je tri proizvodne hale pirotskog "Prvog maja" za 2,1 milion evra, a od države je dobila 6,6 miliona evra subvencija, odnosno 5.000 evra za svako novootvoreno radno mesto. Ali, zbog velikog poreskog duga, "AHA Mura" je maja ove godine, odlukom Okružnog suda u Murskoj Soboti, otišla u stečaj.

 

Pirotska fabrika sa 1.300 zaposlenih, postala je deo stečajne mase matične firme, zbog čega je i njen opstanak u pitanju, a radnici štrajkuju od 25. septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here