Štrajk u Geodetskom zavodu se nastavlja

0

Štrajk, nema pardona!: Republički geodetski zavod

 

 

 

 

Odbor navodi da "iako je štrajk najavljen u zakonski predviđenom roku, direktor ostavljeno vreme nije želeo da iskoristi".

 

Zaštita kolega

 

Zaposleni u Geodetskom zavodu stupili su u štrajk zbog odluke Vlade Srbije da toj instituciji smanji broj zaposelnih za 530.

 

U Geodetskom zavodu je zaposleno 2.475 radnika, a prema najavljenom smanjenju bez posla bi ostalo oko 30 odsto radnika, a ne 7,26 odsto, kako je predviđeno zakonom.

Štrajkački odbor je na stanovištu da se minimum procesa rada može definisati jedino u saradnji poslodavaca i sindikata i ističe da "svaki drugi oblik smatra za čin nasilja, samovolje, bezakonja i kršenja elementarnih sloboda i prava zaposlenih koje su grantovane Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama".

 

Uz napomenu da se razlozi štrajka nalaze u ponašanju direktora i rukovodstva Zavoda, koje je skrivalo od zaposlenih i uporno odbijalo socijalni dijalog sa sindikatima i socijalnim savetom zaposlenih, Odbor navodi da sasvim izvesno da će doći do radikalizacije štrajka.

 

Štrajkački odbor ukazuje da je odluka direktora u direktnoj suprotnosti sa duhom pregovora koji su vođeni sa resornim ministrom Oliverom Dulićem i iskazanim razumevanjem za postavljene zahteve štarjkača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here