Štrajkačko proleće od Atine do Amsterdama

0

Protesti u Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama pokazuju da evrozona, uprkos zvaničnim podacima da je recesija prošla, nije izašla iz krize. Od Amsterdama do Atine, proleće će biti burno, a vladama evrozone biće potrebne sva solidarnost i politička volja koje mogu da prikupe, ocenjuje "Indipendent“.

Jučerašnji protest u Madridu

Bi-Bi-Si izveštava da su desetine hiljada ljudi u utorak izašle na ulice španskih gradova da bi izrazili protivljenje najavljenim vladinim merama štednje. Glavni protestni miting održan je u Madridu, a prema procenama organizatora, okupilo se 60.000 ljudi, dok policija tvrdi da ih je bilo desetak hiljada.

Španski sindikati su odbacili predlog socijalističke vlade Hozea Luisa Sapatera da se za dve godine podigne granica za odlazak u starosnu penziju i promeni zakon o radu.

 

U Francuskoj se nastavljaju pregovori o rešenju spora koji je zatvorio naftne rafinerije u zemlji i doveo do prvih znakova nestašica benzina. Radnici naftne kompanije Total u štrajku su od prošle nedelje zbog planova o zatvaranju rafinerije u severnoj luci Dankerku.

 

Predstavnik najvećeg sindikata izjavio je da je Total obećao da u narednih pet godina neće zatvoriti nijedno naftno postrojenje, ali ministar industrije Kristijan Estrozi kaže da taj sporazum ne obuhvata rafineriju u Dankerku.

 

U štrajk su stupili i francuski kontrolori leta, tek što su piloti nemačke aviokompanije "Lufthanza“ odlučili da se, posle jednodnevne obustave rada, vrate na posao.

 

Četvorodnevni štrajk sazvan je u znak protesta zbog planova da se integrišu službe kontrole leta šest evropskih zemalja, što će, strahuju sindikati, dovesti do otpuštanja i gubitka povlastica. Zbog pogoršanja uslova rada i smanjenja plata, štrajk je najavilo i kabinsko osoblje britanske aviokompanije Britiš Ervejz.

 

Protest taksista u Atini 11. februara

Oko dva miliona zaposlenih u državnom i privatnom sektoru u Grčkoj stupiće danas u 24-časovni štrajk. Biće to najveći radnički protest otkako je socijalistička vlada u Atini usvojila nepopularni paket mera štednje, kako bi ogromni državni dug i deficit stavila pod kakvu-takvu kontrolu, podseća Bi-Bi-Si.

 

Po drugi put ovog meseca, vazdušni prostor Grčke biće zatvoren, a zemlja izolovana od ostatka sveta. Neće raditi škole, a zdravstvene ustanove zbrinjavaće samo hitne slučajeve.

 

Štrajkovi prete i Italiji, gde je "Fijat" odlučio je da zatvori svih svojih šest fabrika u zemlji i pošalje tridesetak hiljada radnika na prinudni odmor.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here