Youtube/RTS
PRIJATELJ I SUNARODNIK: Predsednik Vučić uručio dokumenta Fajnsu

U talasu poznatih iz šou-biznisa koji su se interesovali za srpski pasoš je i Ralf Fajns. Britanski glumac postao je državljanin Srbije jer je, kako je 2017. istakla premijerka Ana Brnabić, na najlepši mogući način u svetu promovisao našu zemlju i kulturu. U medijima su tada objavljene fotografije i snimci Fajnsa kako pozira sa srpskim pasošem i ličnom kartom koje mu je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Po dobijanju srpskog pasoša Fajns je rekao da je od svojih srpskih prijatelja naučio koliko su Srbi verni, uslužni i ljubazni.

– Mnogo sam putovao i gradio mostove među ljudima, ali nisam baš svuda imao ovakav osećaj pripadnosti i podrške. Bio sam i pre sedam godina i osećao sam jaku podršku, ali ne samo: “Ooo, dobrodošao”, već i u radu generalno. Radim sa srpskom ekipom i osećam veliku privrženost što je vaš veliki kvalitet – istakao je tada Fajns.

Na filmskom festivalu u Minhenu kada mu je pre nekoliko godina uručena nagrada za životno delo, u razgovoru sa nemačkim novinarima našalio se na račun Bregzita, poručujući da bi u aktuelnoj političkoj situaciji radije bio Srbin nego Britanac.

– Srbija želi da se priključi Evropskoj uniji, a mi je napuštamo. Ako zadržim moj srpski pasoš, možda bih mogao ponovo da postanem i državljanin EU – rekao je Fajns i dodao da je s velikim zadovoljstvom primio srpsko počasno državljanstvo.

Od 2007. godine, kad je prvi put došao u Beograd u potrazi za lokacijama za svoj rediteljski debi “Koriolan”, on se često vraćao u naše krajeve, prevashodno zbog posla. Naime, čuveni Britanac snimio je nekoliko filmova u našoj zemlji, a poslednji koji je radio je “Bela vrana”, koji svedoči o životu Rudolfa Nurejeva, najveće baletske zvezde 20. veka. U završnoj špici filma istaknuta je i Fajnsova zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću.

– Niko me nije pitao kako sam snimio ovaj film, a ne bih snimio bez Beograda i produkcijske kuće Njork in Progress. Ovaj grad i vlada dali su nam neverovatnu podršku. Bez Beograda ovog filma ne bi bilo i znajte da ovaj grad i ova zemlja imaju velike kapacitete za snimanje filmova. Ako ne znate, a živite ovde, imate izuzetne mogućnosti za pravljeee međunarodnih filmova. Zato smo vam vrlo zahvalni na tome – rekao je uoči premijere filma na Festu 2019. godine.

Čest gost Festa

Fajns je jedan od najčešćih gostiju Festa poslednjih godina, a dobitnik je i nagrade Beogradski pobednik.

– Pomalo sam tužan jer je jedno izvanredno vreme koje smo proveli ovde završeno, a srećan sam jer je to bilo sjajno iskustvo. To je bio moj prvi film i sreo sam mnogo divnih ljudi koji su me podržali. Osećam sjajnu energiju koja se vraća. Osećam je na ulici. Oseća se vitalnost. Ne mogu da objasnim šta, ali se oseća – rekao je Fajns posle završetka snimanja filma “Koriolan”, rađenog po Šekspirovoj drami.

Sutra – Stranci s našim državljanstvom (3):
Tanja “ukrala” srce