Stranci s našim državljanstvom (4): Dilan i Megan na ludom kamenu

MN PRESS/foto: Nebojša Paraušić
Dilan Enis

Zašto ne bih bio i Srbin i Kanađanin? Ovo pitanje je uputio novinarima u razgovoru košarkaš Crvene zvezde Dilan Enis kada je 2018. dobio srpski pasoš. Ovaj rođeni Kanađanin, poreklom s Jamajke, Beograd će večno pamtiti jer je u srpskoj prestonici oženio svoju devojku Megan.

Ovom paru se, kako su rekli, žurilo, a ne pate od toga da ispoštuju tradiciju i da sve bude organizovano ceremonijalno. Posle sudbonosnog “da” na video-snimku na svom zajedničkom kanalu na Jutjubu objasnili su da su se venčali u Srbiji i da im nije bilo bitno gde će to uraditi jer vode takav život koji zahteva česta putovanja.

– To je bila najbolja odluka za nas, da počnemo da gradimo svoju porodicu – rekla je Megan, a Dilan ju je prekinuo.

On je prilikom dobijanja državljanstva rekao je da se oseća sjajno zbog toga, da je potpisao dugogodišnji ugovor i da je to divno jer voli Beograd i Srbiju.

– Oženio sam se ovde i zašto da ne dobijem i srpski pasoš? – rekao je Enis i tada objasnio da ne zna srpski jezik, da ga još uči, ali ne žuri jer se nada da će u Beogradu biti dugo.

Međutim, tek što je naučio koju reč, karijera ga je odvela dalje u Andoru, pa Monako… Danas igra u španskoj Saragosi, ali ne propusti da pomene Srbiju, pa je tako na Tviteru ispisao da nikada nije mislio da će dvoje dece podizati u Evropi sa suprugom koja je iz Australije.

– Ja sam poreklom Jamajkanac, rođen i odrastao u Kanadi, a imam srpski pasoš. Kako sve to ima smisla? – pita Enis.

Ljubav je u Srbiju dovela i mađarsku kajakašicu Dalmu Bendek Ružičić. Ona se pre skoro deset godina udala za kanuistu, sada trenera Dušana Ružičića, i novu domovinu obradovala sa više zlatnih i drugih medalja. Interesantno je kako je obrazložila promenu dresa.

– Olimpijske igre u Londonu su bile treće na koje nisam uspela da odem, a budući da mi je partner srpski državljanin, samo po sebi se nametnulo da karijeru nastavim u Srbiji – kazala je ova sportistkinja.

Zlatna kanuistkinja

Kanuistkinja Kristina Bedeč, rođena u Mađarskoj, državljanka Srbije je od 2014. Osvojila je više medalja za našu zemlju, a ove godine je donela zlato sa šampionata Evrope u maratonu, koji se održava u Moskvi. Bedeč je, kako je saopštio Kajakaški savez Srbije, pobedila u trci na 3.600 metara, u konkurenciji sedam takmičarki, u takozvanom malom maratonu, u tri mala kruga, dok se čamac prenosi dva puta. Srebrnu medalju je donela 2019. iz Kine sa Svetskog prvenstva u maratonu.

Rodoljublje na delu

Neki sportisti su došli u Srbiju i dobili državljanstvo jer su srpskog porekla. Plivač Milorad Čavić, rođen u SAD, osvajao je medalje za zemlju gde su mu koreni. Iz Brazila je 2016. došao Lijanko Vojnović, čiji je deda Srbin, odigrao nekoliko utakmica u reprezentativnom dresu za fudbalere do 19 godina, ali se ipak vratio u zemlju rođenja.

Zanimljivo je da je Srbija 2009. imala tri Kanađana hokejaša koji su dobili državljanstvo. Mark Andre Furnije, Fred Peroun i Danijel Džejkob koji su sa ostalim hokejašima uspeli da uvedu Srbiju u A diviziju.

Kubanka završila u Turskoj

Vrlo neobičan je slučaj odbojkašice rođene na Kubi Melise Vargas koja nastupa za turski Fenerbahče koji vodi trener srpske reprezentacije Zoran Terzić. Ona je dobila srpsko državljanstvo, ali bi za Srbiju mogla nastupi 2022. U međuvremenu je odlučila da obuče dres Turske, a pasoš joj je uručio predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Sutra – Stranci s našim državljanstvom (5): Očaran mentalitetom