pixabay.com

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) kaže da je glavni razlog što se broj stranih radnika u Srbiji neprekidno povećava taj što se privredna aktivnost u Srbiji uvećava, što naši radnici odlaze u Evropu u potrazi za boljim zaradama, ali i to što godinama unazad ne vodimo računa o tome da školujemo decu za zanatske struke i imamo jako malu ponudu takve radne snage.

– Poslodavcima je neophodno da nedostatak radne snage koja je evidentna u mnogim oblastima nadoknade uvozom. Da toga nema naša privreda bi značajno trpela jer jednostavno, ako nema ko da radi, a ima posla, onda je to opšta šteta – kazao je on za “Vesti”.

Atanacković dodaje da je neophodno praviti transfere radne snage i naglašava da je to stvar na koju treba da se navikavamo i koja će se sve više razvijati.

Na pitanje kako poslodavci dolaze do radne snage iz inostranstva, naš sagovornik ističe da se to radi u ličnim kontaktima, što je komplikovanije, ali da poslodavci strance najčešće angažuju preko agencija koje se tim poslom bave.

– Strani radnici po logici stvari treba da imaju ista prava kao i domaći i zakon o radu tu ne pravi razliku, ali treba raditi na tome da oni budu više vidljiviji našim organima kako bi mogli više da intervenišu u slučaju neke zloupotrebe – istakao je Atanacković koji je član Socijalno-ekonomskog saveta.

I ovde se vidi da se nedostatak velikog broja stručnjaka može rešiti dualnim obrazovanjem.

– To je zaista dobar sistem da se nadomesti nedostatak velikog broja stručnjaka i profila koji nedostaju u našoj privredi i ima zainteresovanih škola i poslodavaca za dualno obrazovanje, kao i mladih čiji se broj povećava iz godine u godinu, jer žele da na ovaj način steknu praktične veštine i da se zaposle što pre – ističu eksperti.

Otvoreni Balkan

On dodaje i da će sporazum koji postoji u okviru balkanskog zajedničkog tržišta pomoći poslodavcima da lakše angažuju radnike iz Severne Makedonije i Albanije koji su nama bliži po mentalitetu.

– Ukoliko naši privrednici budu uspeli da obezbede dovoljno kvalitetnu cenu rada, možemo dobiti ljude koji su bliži nekim našim navikavama, jer ipak se radi o Balkanu. Koliko će to da uspe i da li će, još ćemo da vidimo – ocenio je Atanacković.

Nova pravila

Krajem marta Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. Time se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane kako za odobrenje privremenog boravka tako i radne dozvole. Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola.

– Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Takođe, jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji – saopštila je Vlada.

Sezonci

Statistika pokazuje da su poljoprivredna gazdinstva sezonske radnike angažovala u proseku na 15 dana, a kompanije na 21, kao i da je prosečan broj sezonaca angažovanih na gazdinstvima bio 46, dok je firmama bilo potrebno u proseku i do 3,5 puta više. Najviše prijavljenih sezonaca bilo je u dobi od 46 do 60 godina, kao i između 18 i 30.

Sutra – Stranci traže uhlebljenje u našoj zemlji (3): Šansa koja se ne propušta