Stranci vole srpski melos

0

Z. K. Munja
Ostaviti trag iza sebe: Dejan Petrović
 

– Nema pravila kada su u pitanju koncerti, u principu nastupamo gde god nas pozovu. Prošle godine, recimo, imali smo najviše nastupa u Srbiji, ali rado gostujemo i u dijaspori. Nije retkost da stranci bolje reaguju na zvuk trube od domaće publike. Stranci mnogo vole naš melos i na neki način im je zanimljivo sve što je sa Balkana. To vidim ne samo na našim koncertima već i po posećenosti srpskih festivala. A, ako još kroz zvuke trube dočarate neke strancima poznate melodije kao što je muzika iz popularnih filmova, onda je to još zanimljivije. Mi smo više puta uspevali da spojimo motive tradicionalne srpske muzike sa nekim savremenim muzičkim trendovima ili potpuno različitim muzičkim pravcima. Kada nešto zazvuči dobro, to će slušati svako ko voli muziku i tu nema podela da li neko sluša trubu ili ne – kaže Dejan.

Pamti prvi koncert

Koji vam je najdraži koncert?
– Joj, to je baš teško izabrati. Svaki koncert nosi nešto svoje i svaki nam je drag na neki način, ali mogao bih reći da mi je najdraži do sada prvi solistički koncert u Centru Sava 2011. godine – iskren je Petrović, koji otkriva i koja mu je godina bila najteža, a koja najbolja.
– Najteža je bila 2001. godina kada sam nakon očeve smrti započeo svoju karijeru, a najbolja do sada nam je bila 2014. godina

Krajem godine objavili ste album "Truba libre", uspeli ste da spojite ljubitelje narodne muzike i poštovaoce džeza, roka…?
– Veoma mi je drago ako je tako. Muzika treba da spaja ljude i uvek ću se truditi da tu svrhu i ispunjavam. Želja svakog muzičara je da ljudi širom sveta vole i slušaju njegovu muziku i da ostavi neki trag iza sebe. Tako je i sa mnom, voleo bih da obiđem sve krajeve sveta sa svojom muzikom i da ona traje dugo posle nas. Ali dobro, još ima vremena.

Sarađivali ste sa brojnim domaćim zvezdama, a s kim biste od svetskih izvođača rado zasvirali da vam se pruži prilika?
– Uhh… dosta je vrhunskih muzičara sa kojima bih voleo da sviram, ali trebalo bi izabrati nešto što bi imalo smisla i na neki način veze sa mojom muzikom. Eto, možda Stivi Vonder, mislim da bi to bio veoma zanimljiv spoj.

Svirali ste Džoniju Depu i Maradoni, kako su oni reagovali na zvuk trube?
– Maradona je bio oduševljen, on je nekako prirodan i blizak našem mentalitetu, kao da je odrastao negde u Srbiji. Dopao mi se i glumac Arman Asante koji je snimao film "Montevideo, vidimo se" u Srbiji i kome smo priredili iznenađenje i zasvirali mu pesmu "Beautiful Maria of Mdž Soul" koju je on pevao pre ravno 20 godina u filmu "Kraljevi mamba". Rekao je da je za tih 20 godina imao milion prilika i molbi da ponovo otpeva tu pesmu, ali da nije nikad to učinio. I eto, izabrao je da to uradi tada sa nama. Nije se znalo kome je bilo veće zadovoljstvo i koje je više uživao – on ili mi.

Predati se poslu

Da li može danas da se živi od muzike?
– Novca je generalno manje u svakoj branši, ali smatram da može da se živi od bilo kog posla, ako se zaista predate tome i radite ga na pravi način. Bilo da je muzika u pitanju, neki zanat, šta god – smatra Dejan.
Ko danas može da zaradi?
– Svako ko hoće da radi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here