Strane diplomate pomažu Sandžak

0

Kameron Manter, Abdulah Gul, Muamer Zukorlić – prijatelji Sandžaka

 

 

Sandžaku je baš krenulo. Nakon što je uspeo da objedini svih šest opština u jedan region, pošlo mu je za rukom da na jednom mestu okupi strane diplomate akreditovane u Beogradu.

 

Hoće li se istorija ponoviti?

 

Ako se prisetimo formiranja sličnih grupa tokom protekle decenije pod nazivima "Prijatelji Bosne" ili "Prijatelji Kosova", zaista ne treba da čudi podozrenje koje formiranje "Prijatelja Sandžaka" izaziva kod mnogih srpskih zvaničnika i analitičara.

Na ideju SAD formirana je neformalna grupa pod nazivom ”Prijatelji Sandžaka”, koja se povremeno sastaje i razmatra teme u vezi sa jugozapadom Srbije. Bošnjački političari tvrde da iza ove grupe nema nikakve zavere, osim želje da se pomogne ovom kraju.

Ataše za štampu ambasade SAD u Beogradu Brajan Stimler kaže, za ”Novosti”, da je bošnjački kokus osnovan pre tačno godinu dana:

– ”Prijatelje Sandžaka” čini desetak ambasada i međunarodnih organizacija i prvi put su se sastali u januaru 2009. godine, na inicijativu bivšeg ambasadora SAD u Srbiji Kamerona Mantera. Osnovna ideja grupe je razmena mišljenja o aktuelnim pitanjima u jugozapadnoj Srbiji i koordinacija pomoći međunarodne zajednice ovom regionu.

Meho Omerović (SDP) kaže da su, osim SAD, članovi ”Prijatelja Sandžaka” Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Nemačka, Turska i još nekoliko zemalja i da je njihov cilj razvoj ovog dela Srbije:

– Ovde se ne radi o zavereničkoj grupi koja želi da cepa Srbiju. Reč je o grupi ambasadora koja želi da pomogne da Sandžak izađe iz ekonomske krize jer je više od polovine ljudi mlađih od 30 godina nezaposleno, veliki je odliv stanovništva.

Pomoć Nemačke već stigla

 

U kabinetu gradonačelnika Novog Pazara ”Novostima” je rečeno da je posle formiranja ”Prijatelja Sandžaka” realizovano već nekoliko projekata. Reč je o renoviranju i proširenju osnovnih škola. Nemačka je dala donaciju od 28.000 evra, Češka od 15.000, dok je UNDP obezbedio 70.000 dolara.

Omerović kaže da je Turska već kroz ovu grupu, a potom i prilikom posete predsednika Abdulaha Gula, obećala izgradnju putne infrastrukture u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Dogovorena je i obnova aerodroma ”Lađevci”, dok zapadne zemlje stipendiraju studente.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja ”Novostima” je rečeno da ne znaju za postojanje ovakve grupe i upućuju nas u Ministarstvo spoljnih poslova. U diplomatskom resoru naše vlade nisu hteli ništa da komentarišu.

Profesor na Filološkom fakultetu Darko Tanasković, povodom osnivanja grupe ”Prijatelji Sandžaka” kaže:

– Iskustvo nas uči da ovakve, u teritorijalnom smislu selektivno usredsređene ”grupe prijatelja”, po pravilu zastupaju i neke druge interese i imaju uloge koje se ne ograničavaju na ekonomsku pomoć. Zašto ”grupa prijatelja Sandžaka”, a ne, recimo, ”Šumadije”, ”Timočke Krajine” ili ”severnog Kosova”?

 

Znači li to da je Sandžaku potrebna neka posebna pomoć ili da tamošnje stanovništvo nema dovoljno prijatelja u Srbiji? Potvrdan odgovor na ova dva pitanja sam po sebi bi značio i program zaštitničkog političkog nastupanja, za koje mislim da nema valjanog opravdanja u objektivno sagledanim činjenicama i u realno postojećim odnosima u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here