Strane studente treba zadržati

0

Olakšice za fakultetski obrazovane osobe pri dobijanju crveno-belo-crvene karte
 

Vicekancelar i lider Narodne partije Rajnhold Miterlener smatra da i vremenski period za traženje posla treba da bude produžen sa šest na 12 meseci i da se fleksibilno odnosi prema neophodnom minimalcu sa trenutnih 2.038,50 evra.

– Za nekoliko godina biće potrebno godišnje oko 30.000 radnika kao dodatna stručna radna snaga – rekao je Miterlener.

 

Najbolji odlaze

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl je ocenio da na postoji deficit stručne radne snage, a da istovremeno najbolji ljudi za ta upražnjena mesta borave u zemlji, obrazuju se i na kraju – odlaze!

On je istovremeno istakao da je situacija u Austriji "komična" jer od 90.000 studenata iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, samo mali broj njih ostaje u zemlji posle završetka studija.

– Kada obrazujemo studente u Austriji, država plaća tehničara oko 90.000 evra.

 

Neekonomično je da investiramo ukoliko se diplomci vraćaju u svoje zemlje ili prihvataju neki posao za koji nije potrebna kvalifikacija – smatra on.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc je rekao da se ne radi o pridobijanju novih pridošlica, već o zadržavanju onih koji se već nalaze u Austriji. Trenutno samo 17 procenata diplomaca iz takozvanih trećih zemalja ostaje posle obrazovanja u Austriji, navodi on.

Prosek u zemljama članicama Organizacije za ekonomski razvoj i saradnju (OECD) iznosi oko 25 posto, a u Nemačkoj je to slučaj sa 27 procenata.

Rajnhold Miterlener ukazuje da je glavni problem sadašnje crveno-belo-crvene karte isključivanje diplomaca i delimično doktoranata iz mogućnosti naseljavanja.

– Osim toga, trajanje roka traženja posla od šest meseci je prekratko vreme – kaže Miterlener.

On je objasnio da ukoliko se uz to računa i trajanje samog postupka dobijanja, ostaje praktično četiri meseca za traženja posla. U Nemačkoj je primera radi, ovaj rok produžen na 18 meseci, a Miterlener smatra da je rok od 12 meseci dovoljan.

 

Prema njegovim rečima, granice primanja koje su preduslov za dobijanje boravka po ovom modelu moraju da budu smanjene.

Trenutno granica zarade koja važi za preduslov, iznosi 2.038,50 evra. U tom kontekstu je naveden podatak da diplomac master studija, koji radi kao asistent na univerzitetu 30 sati nedeljno zarađuje 1.961,85 evra i time je praktično isključen iz mogućnosti da dobije kartu za ostanak. Zato prema njegovom mišljenju, mora da postoji mogućnost obračunavanja primanja prema visini satnice kao i zbirne sume više poslova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here