pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tehničari kineske kompanije „Huavej teknolodžis“ pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše „Volstrit džurnal“.

Imena zaposlenih u kompaniji koji su pomogli „upadu“ u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima, navodi američki list.

Medij navodi visoke bezbednosne zvaničnike iz dve zemlje koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji, osim toga sto na afričkom kontinentu dominira po pitanju telekomunikacijskih mreža, prodaje opremu za nadzor i obezbeđenje afričkim vladama.

„Volstrit džurnal“ piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društvenih mreža.

Zvaničnici obe zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama i „Huavejevim“ inžinjerima, navodeći da u istrazi „Volstrit džurnala“ nema dokaza da je i zvanični Peking špijunirao ili odobrio akcije.

„Huavej“ je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za „Volstrit žurnal“.

„‘Huavej’ odbacuje ove u celosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da „Huavej“ i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore, niti mogućnosti da to uradimo“, navedeno je u saopštenju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime