Vesti
Studenti najčešće rade u ugostiteljstvu i turizmu

Veliki broj studenata iz inostranstva napustio je u Australiju još na početku pandemije. Ali, za one koji su ostali, kao i za one koji će uskoro biti u prvim grupama povratnika, neće više biti ograničenja na dozvoljeni broj radnih sati u ugostiteljstvu i turizmu, saznaje SBS.

Savezna vlada je, naime, pripremila novu meru, koja će biti deo budžeta Komonvelta za narednu ekonomsku godinu. Prema ovoj odluci, koja je doneta da bi se pomoglo industrijama ugostiteljstva i turizma koje su najjače pogođene pandemijom i zatvorenim granicama, studentima će iz viza biti brisan uslov da mogu da rade samo nepotpuno radno vreme.

Ovaj zahtev do sada je važio za sve strane studente na višim školama (TAFE), četvorogodišnjim fakultetima i većinu na postidiplomskim studijama (samo manja grupa njih imala je ranije pravo na puno radno vreme).

Prema podacima Savezne vlade, trenutno ima oko 300.000 stranih studenata kojima viza ograničava radne sate na 40 časova dvonedeljno, osim tokom raspusta između semestara. Oni će sada moći da rade puno vreme u dve industrije u kojima inače većina njih i pronalazi zaposlenje tokom studija u Australiji.

S obzirom na to da su ugostiteljstvo i naročito turizam zapali u krizu, iz koje se zahvaljujući nešto jačem domaćem turizmu polako podižu, potreba za radnicima je povećana. Prema rečima ministra za imigraciju Aleksa Hoka, na taj način će se podržati oporavak australijske ekonomije.

– Vlada je pažljivo slušala šta imaju da kažu države, teritorije, kao i različite privredne grane. Tako smo došli do odluke da uvedemo ove izmene u vizne uslove za strane studente, kako bismo podržali industrije koje su od kritičnog značaja za oporavak australijske ekonomije – rekao je Hok.

Takođe, upravo su inostrani studenti bili najteže pogođeni ekonomskim posledicama pandemije kovida-19 tokom 2020. godine. Istraživanje koje je sprovela Unija sindikata Novog Južnog Velsa, pokazuje da su mnogi od njih posezali za poslovima koji se plaćaju kešom “na ruke” kako bi sastavili kraj s krajem.

U sektorima turizma i ugostiteljstva je prema rečima ministra Hoka, zaposleno nešto više od pola miliona Australijanaca od kojih mnogi rade po više poslova, a i dalje ima dostupnih pozicija. Ukidanje limita za strane studente, hotelima, restoranima, kafeima i drugim biznisima omogućiće veći fond radne snage, dok će stranim studentima dati mogućnost da više zarade i obezbede sebi normalniji život.

U industrije od kritičnog značaja za oporavak ekonomije takođe su klasikfikovani sektori poput poljoprivrede, obrade hrane, zdravstvene nege, nege za lica s invaliditetom i vrtića i predškolskih ustanova.

Produžetak vize

Strani studenti koji rade u sektorima ugostiteljstva i turizma, ili nameravaju da se tamo zaposle, imaće mogućnost da apliciraju za 408 COVID-19 vizu, najkasnije do 90 dana od isteka sadašnje vize. Nova viza omogućiće im produžetak ostanka u Australiji za najviše 12 meseci, saznaje SBS. Takođe, ministar Aleks Hok je najavio i dalje izmene viznih propisa.

– Nastavljam da dobijam informacije i preporuke od niza različitih sektora, tako da ću uskoro objaviti naredne fleksibilne mere za vlasnike privremenih viza, kao i listu prioritetnih zanimanja u skoroj budućnosti – najavio je Hok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here