EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

Uoči septembarskih izbora u Nemačkoj, Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) kancelarke Angele Merkel beleži novi pad popularnosti i “beži” samo dva indeksna poena stranci Zelenih, pokazali su danas objavljneni rezultati ankete kompanije Kantar.

Stranka CDU i njena sestrinska partija iz Bavarske CSU “pale” su na 25 odsto podrške zbog nezadovoljstva nemačke javnosti načinom na koji se vlada kancelarke Merkel nosila sa epidemijom koronavirusa, prenosi Rojters.

Današnji pad od dva poena u odnosu na prethodnu nedelju je četvrti uzastopni pad podrške birača ovoj konzervativnoj političkoj alijansi CDU i CSU, na nivo koji nije zabeležen još od mata prošle godine.

Stranka nemačke kancelarke izgubila je nedavno vanredne lokalne izbore u dve pokrajine zbog spore kampanje za vakcinaciju i skandala oko umešanosti visokih zvaničnika CDU u skandal povodom nabavki zaštitinih maski.

– Došlo je do promene raspoloženja u Nemačkoj. Naša (konzervativna) unija mora da pokaže da još ima snagu i ideje i da nije iscrpljena i istrošena. Potreban je novi početak – rekao je u intevjuu za “Bild am Zontag” premijer Bavarske i lider CSU Markus Zeder, koji je i mogući kandidat konzervativaca za novog kancelara.

Podrška Zelenima u Nemačkoj porasla je za jedan indeksni poen i iznosi 23 odsto, pokazali su rezultati ankete koju je agencija Kantar radila za list “Bild am Zontag”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here