EPA/VALDRIN XHEMAJ
Kadri Veselji

Posle sporazuma pokreta Samoopredeljenje (PS) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), postignutog u nedelju, Fejsbuk je bio preplavljen velikim brojem reakcija u kojima neki čestitaju dok drugi kritikuju.

Poslanici DSK hvalili su postizanje sporazuma, ističući da su dve partije ravnopravni partneri u upravljanju i biće posvećeni dobrobiti Kosova.

Premijer na dužnosti Ramuš Haradinaj je iz Dečana, gde se nalazio u trenutku potpisivanja sporazuma, izjavio kako njegova stranka Alijansa za budućnost Kosova (ABK) neće glasati za izbor nove Vlade.

Generalni sekretar ABK Besnik Tahiri rekao da su koalicioni partneri kopirali predlog koji je on u ime Vlade predstavio prošle godine kada je u okviru reforme Vlade predložio da se broj ministarstva sa 22 smanji na 15. “Danas je dan da čestitam novoj vladi, ali sledeći premijer mora shvatiti da je odgovornost za reč veća od kratkoročnih političkih ciljeva vlasti”, napisao je Tahiri.

Prethodno je predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio da poslanici te stranke neće glasati za Vladu.

Isti stav ima i Alijansa novo Kosovo Behdžeta Pacolija koja ima dva poslanika, dok se Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja nije još izjasnila da li će glasati za Vladu Aljbina Kurtija.

Predsednik Albanije Iljir Meta je na Fejsbuku napisao da želi da Vlada Kosova, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, “postiže velike uspehe i dostignuća za boljitak Kosova u izazovima koji predstoje”. Prema njemu održivo upravljanje je u interesu ne samo Kosova, već celog regiona.

Premijer Albanije Edi Rama čestitao je danas pokretu Samoopredeljenje i Demokratskom savezu Kosova na potpisivanju koalicionog sporazuma o novoj kosovskoj vladi.

Lideri Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, objavili su u nedelju da su potpisali sporazum o koalicionoj vladi. Nova vlada će imati 15 ministarstava, po šest ministara biće iz te dve stranke, dok će tri ministra biti predstavnici manjinskih zajednica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here